U trendu

Antifašizam se mora iznova potvrdjivati delima

Predstavnik Inicijative „Ne da(vi)mo Beograd“ Marko Aksentijević rekao je u petak uveče u Beogradu da se antifašizam mora iznova potvrdjivati delima i da se vrednosti antifašističke borbe gradjani ne smeju sećati samo na obeležavanju godišnjica.

„Moramo stati uz svakoga ko je ugnjetavan jer je drugačiji. Moramo stati jedni uz druge, jer će samo tako naš grad biti grad slobode, jednakosti i solidarnosti. Mi nemamo drugi grad i druge ljude koji će se za njega boriti“, rekao je Aksentijević na protestnom koncertu Inicijative na Trgu Republike u Beogradu.

On je dodao i da antifašizam nije fraza koja se ponavlja na svečanim akademijama i skupovima na obeležavanju godišnjice oslobodjenja, već borba da niko ne bude ponižavan i da su oni koji su se borili za oslobodjenje Beograda od nemačkog okupatora borili i za „zdravstvo koje će primiti svakoga ko je bolestan i za bolje obrazovanje“.

„Onaj ko negira te vrednosti, negira i antifašističku borbu. Onaj koji uništava i čini nedostupnim javno zdravstvo i obrazovanje, ne može govoriti u ime antifašističke borbe“, rekao je Aksentijević.

Posle njegovog govora ljudi okupljeni na Trgu Republike otpevali su pesmu „Ai Karmela“ (Ai Carmela), a zapaljeno je i nekoliko baklji.

Policija obezbedjuje ovaj protestni koncert, a u Narodnom pozorištu, preko puta Trga počela je Svečana akademija povodom Dana oslobodjenja, 20. oktobra 1944. u Drugom svetskom u ratu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar