U trendu

U Srbiju stiže još nekoliko pritvorenika iz Gvantanama

Posle Muhamadija Davlatova iz Tadžikistana i Mansura Ahmada Saada al-Dafija iz Jemena, koji su početkom jula prebačeni iz zatvora Gvantanamo u Srbiju u okviru akcije Vlade SAD, koja namerava da do kraja godine zatvori ovaj logor na Kubi, u našu zemlju, kako „Politika” saznaje u diplomatskim krugovima u Vašingtonu, stići će još nekoliko bivših pritvorenika, najverovatnije tri do četiri. Izvestan broj njih biće poslat i na Kosovo.

Na pitanje „Politike” upućeno američkoj ambasadi, da li mogu da potvrde ili demantuju naša saznanja, iz ovog diplomatskog predstavništva stigao nam je odgovor u kojem se kaže da će „Vlada Srbije najbolje sama odgovoriti na pitanje o svojim planovima”. Takođe se navodi: „S naše strane, mi pohvaljujemo Vladu Srbije za humanitarnu akciju kojom je pomogla da se presele dvojica bivših zatočenika koji su trenutno u Srbiji”.

Potvrdu ili demanti naših saznanja pokušali smo da dobijemo i u Vladi Srbije, ali nam u toku jučerašnjeg dana nije stigao odgovor.

Vest o tome da Srbija prima dvojicu bivših pritvorenika iz američkog zatvora na Kubi 11. jula u Beogradu je, podsetimo, saopštila pomoćnica državnog sekretara SAD Viktorija Nuland, i to posle susreta s premijerom Aleksandrom Vučićem. Kako je objašnjeno, reč je o humanitarnoj akciji kojom se Srbija priključila grupi od petnaestak evropskih zemalja koje pomažu Americi da raseli bivše pritvorenike iz Gvantanama.

(Jelena Cerovina, Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.