U trendu

Francuska sprema još 11.000 mesta za azilante i izbeglice

Francuska će otvoriti još 11.000 mesta u centrima za azilante i smeštajima za izbeglice u okviru plana za rešavanje priliva hiljada imigranata koji preko  Sredozemlja stižu u Evropu, rekao je francuski ministar unutrašnjih poslova Bernar Kaznev.

Kaznev je rekao da je cilj ovog ambicioznog plana da se „obezbede dugoročna rešenja“.

Do sada ove godine oko 100.000 imigranata ušlo je u Evropu preko Italije i Grčke i policija u opremi za suzbijanje demonstracija nasilno je uklonila desetine imigranata sa francusko-italijanske granice, koji su pokušali da iz Italije uđu u Francusku.

Kaznev je rekao da će Francuska otvoriti još 4.000 mesta u centrima za azilante do iduće godine i još 5.500 mesta za smeštaj izbeglica koji su dobili legalni status u Francuskoj.

Pored toga dodatnih 1.500 mesta za hitno zbrinjavanje biće formirana kao privremeno rešenje za smeštaj ilegalnih imigranata, posebno u Parizu i Kaleu, gradu na Lamanšu gde mnogi imigranti dolaze s namerom da pređu u Veliku Britaniju.

Prošle godne 64.800 imigranata zatražilo je azil u Francuskoj, a oko 20.000 ljudi dobilo je legalan izbeglički status.

Francuska trenutno ima 25.000 kreveta u centrima za azilante.

Francuska vlada takođe planira da formira specijalnu policijsku grupu koja će raditi na  rasformiranju mreža krijumčara i pojačati policijske kontrole u „strateškim oblastima“ kao što su luka u Kaleu, železničke stanice i neki putevi i železničke pruge.

Članice Evropske unije juče nisu uspele da se dogovore oko hitnog plana za raspodelu tereta imigranata koji prelaze preko Sredozemlja u Evropu, od kojih većina dolazi iz Sirije, Iraka i Eritreje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.