Kičme, kičme disciplina!

Probleme s kičmom ima gotovo 90% mlade populacije. Podatak koji je zastrašujući. Poražavajući. I šta bi tu moglo pomoći?
Redovno vežbanje, bavljenje sportom, pravilno držanje tela, i u sedećem i u stojećem stavu, česte i duge šetnje, dobar odabir stolica, fotelja, kreveta, jastuka… Pa možda i to, ali pre i posle svega – Kičme, kičme dis-ci-pli-na!
Disciplina, u svakom smislu te reči. U fizičkom, mentalnom, i na kraju, zašto da ne, i muzičkom. Mnoge generacije ostale su uspravne zahvaljujući Dušanu Kojiću, ili Crnom Zubu, ili Zelenom Zubu. Ili Koji. Kako god vam volja. Članice nekadašnjeg sastava „Boye“ verovatno u tom trenutku nisu ni bile svesne koliku težinu će imati slogan izgovoren u uvodu pesme ovog sastava – „Čudna šuma“. I koliko su, zapravo, bile u pravu. Najbolja jugoslovenska grupa svih vremena – „Disciplina kičme“! I zaista to jesu.
Zarazni ritmovi od pre dvadesetak godina još uvek se redovno mogu čuti po kućama, žurkama, klubovima. I još uvek prosto teraju na pokret. Pesme kao što su „Tata, mama“, „Iza devet brda“, „Betmen, Mandrak, Fantom“, „Dečja pesma“, „Buka u modi“, „Da li ti znaš za neki drugi ritam“ svi kritičari listom i bez mnogo dvoumljenja stavljaju u sam vrh svih mogućih top-lista najboljih pesama s ovih prostora. I svi se slažu da ono što Koja može da izvede i odsvira na svom basu ne može niko na svetu ili bar do sada to nije uspeo.
Kultni film iz ’89. godine, „Kako je propao rokenrol“, pamtimo možda ponajviše po muzici koju je, opet, pravio Koja i po doživljajima čuvenog Zelenog Zuba. U muzički pravac drum ‘n’ bass danas svrstavaju mnoge izvođače i bendove. Ipak, ubeđen sam da je njegov zaštitnik i osnivač upravo pomenuti muzičar.
Usled teških godina koje su pritisle našu zemlju, Koja je bio primoran da svoj hleb potraži u Londonu, a mi smo ostali ovde da gladujemo. I da se nadamo što skorijem povratku. Bend je simbolično promenio ime u „Disciplin A Kitschme“ i zapravo se ponajviše bavio obradama već snimljenih pesama stare postave. Naravno, prevedenih na engleski jezik.
Nedavno, na veliku radost svih nas, Koja se vratio u naš grad, i to ne kao ranije u nekoliko navrata, zarad par svirki. Ovoga puta na duže staze. Zato, odahnimo. Okupio je novu ekipu i ušao u studio. Kao rezultat imamo „Kada kažeš muzika, na šta tačno misliš, reci mi?“, izdavač PGP RTS. Dvanaest novih pesama, uz remiks jedne starije iz 2005. godine – „Političari – virusi“. Prepoznatljivi instrumentali, smrtonosni zvuk bas-gitare, bunt, buka i magija, i najzad, ponovo, srpski jezik.
Pre neki dan, 7. decembra, velikim koncertom u SKC-u završena je višednevna manifestacija pod nazivom „Dani discipline“, koja je promovisala sveukupan rad ove grupe. Dakle, ne samo muziku već i omote, koje je Koja uglavnom sam dizajnirao, plakate, video snimke i sve ostalo vezano za „Disciplinu kičme“. Nakon dva sata žestoke svirke, bez mnogo pauza, uz dva bisa, niko od mnogobrojne publike nije nezadovoljan napustio SKC.
Na kraju, još samo jedno pitanje – šta je dobro, šta nam treba? Odgovor potražite u naslovu članka.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

disciplina kicmedrum'n'basskada kazes muzika sta tacno mislis reci mikojamuzikarok
Komentari (2)
Dodaj komentar
  • Milan S

    Da kažem i ja par reči. EKV jeste velika grupa i imala je zaista mnogo hitova, ali njih su mogli da slušaju i razumeju, pre svega, pojedinci koji su gledali svet malo drugačijim očima. „Disciplina“ je nešto drugo. Oni su vaspitavali i mlađe i starije, i decu i odrasle, i bili su razumljivi bukvalno svima, od hirurga do rovokopača. Zato, veliki plus za Koju i, naravno, za članak!

  • Biljana Milić

    Želim da znam ko je proglasio Discpilinu kičme najboljom jugoslovenskom rok grupom? Mislim da ima mnogo boljih i da je to na mnogim listama dokazano. Uzmimo samo listu najboljih 100 rok pesama „ex-YU“ prostora koju je prošle godine objavio Radio B92. Među prvih 10 je bilo čak 3 pesme Ekatarine velike, dok je Disciplina kičme tek na 40 i nekom mestu.