Muzikom protiv stresa: Deset pesama koje nas dokazano najviše čine srećnima

Svima nam je poznat onaj osećaj kad čujemo omiljenu pesmu i istog trena nam se na licu pojavi osmeh i u trenutku popravi raspoloženje. Naš mozak zaista pozitivno reaguje na muziku koja nam odgovara, ona može i te kako da nas oraspoloži i usreći, a postoje i određene pesme koje nas najviše čine srećnima.

Muzika i sreća usko su povezane, a nauka je dokazala da nam mozak bolje radi kada smo srećni, pa smo tada i produktivniji. Dakle, kada se oraspoložimo, to nam neće samo pomoći da lakše prebrodimo sumorne dane. Pomoći će nam i da jasnije razmišljamo i više toga obavimo.

Holandski neurolog dr. Jacob Jolij u svom istraživanju pozabavio se pitanjem koje pesme nas čine najsrećnijima i otkrio da su najsrećnije pesme malo brže od prosečnih pesama, napisane u duru i govore ili o srećnim događajima ili – totalnim besmislicama.

Jolij je skupio te faktore u formulu za najsrećniju pesmu i potražio postojeće hitove koji su odgovarali njegovom obrascu. Tako je nastala lista s deset najsrećnijih pesama. Pogledajte koje su to numere, možda se i vaša najdraža pesma našla među njima.

1. Don’t Stop Me Now (Queen)

2. Dancing Queen (Abba)

3. Good Vibrations (The Beach Boys)

4. Uptown Girl (Billie Joel)

5. Eye of the Tiger (Survivor)

6. I’m a Believer (The Monkees)

https://youtu.be/wB9YIsKIEbA

7. Girls Just Wanna Have Fun (Cyndi Lauper)

8. Livin’ on a Prayer (Jon Bon Jovi)

9. I Will Survive (Gloria Gaynor)

https://youtu.be/ARt9HV9T0w8

10. Walking on Sunshine (Katrina & The Waves)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.