Tahiti u kratkim crtama

Kad ne biste znali da ste na Tahitiju, pomislili biste da ste u bilo kojem francuskom provincijskom gradiću. Iste prodavnice, restorani brze hrane, autoput, mali francuski automobili, baš sve kako treba. Nije ni čudo da je Tahiti samo usputna stanica prema nekom od rajskih ostrva. Vazdušna luka Faa jedina je međunarodna u ovom arhipelagu. Na nju sleću veliki avioni iz Tokija, Santijaga, Sidneja, Los Anđelesa i još nekih mesta. Odatle većina turista odmah prelazi u male Air Tahiti avione i nastavlja do svog odredišta.
Glavni grad ostrva i države je Papete. U gradu i na ostrvu živi skoro dve trećine stanovnika, njih oko 180.000. Oko ostrva vodi put dug 115 kilometara. Lokalni stanovnici obožavaju automobile, i to velike terence i pikapove, tako da su kroz Papete gužve kao i u bilo kom velikom evropskom gradu. Grad je pravi kolonijalni. Najlepše zgrade su one francuske uprave i službi. Luka je pravi centar zbivanja, što je i normalno s obzirom na to da sve potrepštine stižu brodovima. Boravak u Papeteu svodi se na nekih sat-dva, što je sasvim dovoljno da se stekne osnovni utisak o njemu.
Najzanimljivija je tržnica – Le Marche, koja pruža pravi uvid u život lokalnog stanovništva. Prodaje se nama egzotično povrće i voće s čitavog ostrva. Pored je riblja pijaca, puna velikih riba čudnih boja i oblika. Tune su lako prepoznatlive, kao i bonitas, mahe mahe ili sabljarke, ali ribe lokalnih imena paihere, atureiihi, oiri, parai i slične potpuna su nepoznanica. Uz obod grada iza francuskih vojnih baza i aerodroma nalazi se nekoliko hotela: Intercontinetal, Sofitel i Le Meridien. U njima uglavnom odsedaju turisti noć pre puta, jer većina aviona napušta Papete rano ujutro, kako bi istog dana stigli na svoje destinacije.
Da biste upoznali ovo ostrvo, ako tu ostanete koji dan duže, a isplati se potrošiti čitav jedan dan na obilazak ostrva, najbolje je da unajmite automobil. Iznajmljivanje manjeg automobila košta oko sto evra po danu. Put koji vodi duž obale ovog ostrva je veoma zanimljiv. Prema istoku počinje lepim plažama na kojima skoro da nema nikoga. Za razliku od većine drugih ostrva, Tahiti ne štite lagune sa svih strana, tako da su peščane plaže na istoku široke i duge. Jedini problem je u tome što su crne. Naime, ostrvo je vulkanskog porekla, pa su plaže od crnog peska i šljunka. Turisti to očigledno ne vole, pa su plaže puste. Uz jednu takvu plažu nalazi se Point Venus, mesto gde su prvi Evropljani – Volis, Kuk i Blajt s Bauntijem, pristali na ovo ostrvo.
Centralni deo ostrva je vrtoglavo visok. Orehanu, najviši vrh, visok je 2.241 metara, a još je nekoliko vrhova iznad dve hiljade metara. Između njih su skoro neprohodni kanjoni, doline s jezerima, a za vreme kišnog perioda pojavljuju se mnogobrojni vodopadi i reke koje se slivaju u okean. Sve to uokvireno je tamnozelenom džunglom i pramenovima magle. Vrhovi su skoro uvek u oblacima i skoro svaki dan pada kiša, ali obala je sunčana. Najveće planinsko jezero sakriveno duboko u džungli je Vaihiria, ali do njega je moguće doći samo uz pomoć terenskih vozila, pa su organizirane posebne ture.
Glavni deo ostrva zove se Tahiti Nui, a veliko poluostrvo, koje skoro da je jedva spojeno s glavnim delom, Tahiti Iti. Na obroncima vrha Romui (1.332 metara), koji dominira poluostrvom, nalaze se farme goveda i plantaže raznog voća i povrća. Vozeći se uskim putem uz brdo, imate utisak koji je sličniji Evropi, nego Polineziji. Uz more je ipak drugačije. Na zapadnoj obali nalazi se muzej Pola Gogena (Paul Gauguin), koji je posvećen životu slavnog slikara na Tahitiju. Nekih posebno dobrih slika i nema, jer su sva značajnija dela u Parizu.
Nešto dalje prema gradu je nalazište najstarijeg mističnog hrama Marae Arahurahu, svetilišta davne Maohi religije. Jedini je restaurirani na ostrvu, pa iako jednostavnih kamenih zidova, smeštaj u tropskom vrtu i nekoliko Tikija oko zidova čine ga i najzanimljivijim i najoriginalnijim mestom na ostrvu. Na Tahitiju nema tirkiznih plaža, pa kupanje nije glavni razlog dolaska. Ovde se upoznaje ostrvska kultura, istorija, način života. Umesto na plažu odlazi se na planinarenje i šetnju kroz džunglu.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

crna plažadžunglaevropafrancuskahotelihramostrvoostrvska kulturapapeteplaniski vrhovipol gogenpolinezijapoluostrvosvetilištetahitivulkanski pesak
Komentari (0)
Dodaj komentar