Trudnoća i putovanje

Kada je reč o putovanju do mesta odmora, naročito ako se radi o relativno kratkim relacijama, trudnice najradije biraju prevoz kolima. Prednost vlastitog prevoza u odnosu na javni za trudnice se ogleda pre svega u tome što sami možete odabrati mesto za odmor u toku putovanja, koliko će taj odmor trajati, kao i to gde ćete se osvežiti i okrepiti za nastavak putovanja. Ipak, kada su trudnice u pitanju, svaki vid putovanja, pa i prevoz vlastitim automobilom, predstavlja određeni rizik koji može dovesti do neprijatnosti prilikom puta. Evo na šta trudnice treba da obrate pažnju u toku putovanja automobilom.

Pojas je najčešća briga trudnica tokom putovanja. Naročito je česta nedoumica kako ga postaviti tako da ne smeta ni trudnici ni bebi, to jest bojazan da on ne pristiska stomak, a samim tim i bebu, posebno prilikom naglog kočenja ili udesa. Istraživanja pokazuju da je sigurnije voziti se s vezanim pojasom nego bez njega. Pojas je najbolje postaviti tako da jedan deo namestite ispod stomaka, a drugi iznad njega, više prema grudima, kako bi vam putovanje bilo udobnije i sigurnije. Postavljanje pojasa preko stomaka, kako kažu rezultati istraživanja o tome, može prilikom naglog kočenja ili udarca dovesti do odvajanja posteljice od materice.

Vožnja u toku trudnoće, to jest to da li trudnica uopšte treba da vozi automobil, pitanje je koje trudnice često postavljaju same sebi. Naravno, ne postoji nijedan razlog zašto trudnice ne bi smele da voze automobil, jedino bi u toku vožnje trebalo da prave malo češće pauze kako bi se odmorile i malo protegle noge. Kada je žena već u poodmaklom stadijumu trudnoće, stomak može da predstavlja problem. Ako vaš stomak pritiska volan u toku vožnje, ipak ne bi trebalo da vozite, već je bolje da prepustite volan nekom drugom.

Vazdušni jastuci su redovna oprema svih novih automobila. Oni se automatski otvaraju prilikom sudara. Opravdana bojazan trudnica zbog vazdušnih jastuka najbolje se umiruje tako što se sedište podesi tako da bude što dalje od volana i vetrobranskog stakla. A, ako je to moguće, podesite volan tako da bude što dalje od vašeg stomaka.

Evo i nekoliko saveta za udobnije i sigurnije putovanje, jer i samo duže sedenje u toku vožnje trudnicama može biti neprijatno i zamorno. Noge i stopala u toku trudnoće često otiču, a to može biti pojačano prilikom putovanja zbog dužeg sedenja, zato je potrebno češće se odmarati i koristiti te odmore da se malo protegnete i prošetate kako bi se krvotok normalizovao. Zbog mogućnosti dehidracije, sa sobom obavezno ponesite flašicu s vodom, a obavezna su i zaustavljanja za toalet. Nikada ne putujte sami, naročito ako ste u poodmakloj fazi trudnoće. Bol u leđima najbolje se sprečava tako što pod donji deo leđa postavite mali jastuk ili umotani peškir. I, naravno, nikada ne putujte bez mobilnog telefona.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

planiranjepripremaputovanjetrudnoćavožnja
Komentari (0)
Dodaj komentar