U trendu

Film „Farenhajt 11/9“ Majkla Mura 4. i 5. decembra u DOB

BEOGRAD – Film „Farenhajt 11/9“ američkog dokumentariste Majkla Mura stiže u bioskope u Srbiji u distribuciji „2i Film Srbija“, i premijerno će biti prikazan u Domu omladine Beograda 4. i 5. decembra.

Nakon premijere 4. decembra, publika će imati jedinstvenu priliku da učestvuje u panel razgovoru „Kako je došlo do ovoga i kako se izlazi iz ovoga“, što je ujedno i ključno pitanje ovog filma.

U razgovoru učestvuju eminentni stručnjaci iz oblasti politike, filma i medija.

Majkl Mur je trenutno najpoznatiji je dokumentarista na svetu, i autor najunosnijeg dokumentarnog filma svih vremena „Farenhajt 9/11“ iz 2004. godine, kao i filma „Ludi za oružjem“ za koji je 2003. osvojio Oskar za najbolji dokumentarni film.

Čak i s ovakvom titulom, postoji još vrlo malo stvari koje čak i ovaj provokativni filmski autor može reći o američkom predsedniku Donaldu Trampu koje nisu bile beskrajno ponavljane u medijima od proglašenja rezultata izbora 2016. do danas.

U doba prezasićenosti istim informacijama koje izazivaju ravnodušnost ili, u boljem slučaju, averziju na bilo kakvu vest vezanu uz predsednika, privlačenje ljudi u bioskop da bi dva sata gledali Trampa moglo bi predstaviti problem, bez obzira na političke stavove gledaoca.

No, uprkos ovakvim okolnostima, Mur još jednom uspeva da pokrene razgovor uoči izbora za Kongres SAD, pa se u svom najnovijem i najcelovitijem filmu „Farenhajt 11/9“ pita dve stvari za koje smatra da se svi pitaju u Trampovoj eri – kako je došlo do ovoga i kako se izlazi iz ovoga,

Pre mnogo godina Majkl Mur i Donald Tramp zajedno su gostovali u jednom talk showu. Naslućujući nepredljivost smera razgovora, sadašnji predsednik nije hteo da učestvuje u emisiji sve dok Mur nije pristao na gusto filtriranu verziju svog gostovanja.

U novom filmu „Farenhajt 11/9“ Mur izjavljuje da je bio šokiran saznanjem da se Trampu svideo njegov prvi film „Rodžer i ja“ u kojem se obrušio na Rodžera B. Smita, tadašnjeg direktora kompanije General Motors.

Tramp je tad izjavio da se nada da Mur nikad neće napraviti dokumentarac o njemu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.