U trendu

Gradska čvorišta-unapređenje kvaliteta života u zajednici

BEOGRAD – Beogradska internacionalna nedelja arhitekture – BINA od 2016. godine realizuje projekat programa „Kreativna Evropa“ – „Gradovi deljenja“ (Shared Cities Creative Momentum – SČM), kao platforme za preispitivanje savremenih urbanih izazova, jačanje građanskog pristupa problemima i ove godine će biti organizovana panel diskusija „Prostori produktivnosti“ i predstavljen čitav projekat koji se završava naredne godine.

BINA je u protekle dve godine u okviru ove platforme razvila participativni projekat – gradska čvorišta.

Prvo „Gradsko čvorište“ tim BINA-e realizovao je sa gradskom inicijativom „Čuvari parka“ na Platou na Vračaru, a od 2018. rade sa kolektivom „Škograd“, Gete institutom i Osnovnom školom „Vlada Obradović Kameni“ u naselju Ledine, gde su u dvorištu škole kreirali „Multifunkcionalni krug“.

U okviru ovogodišnjeg BINA programa, pod naslovom „Pozitivno-aktivno“, koji se održava od 9. do 30. maja, BINA tim će predstaviti projekat „Gradovi deljenja“ 18. maja u Gete institutu, a pre toga će 17. maja u galeriji „Artget“ biti organizovana panel diskusija „Prostori produktivnosti“, a sve uoči predstavljanja rezultata i dostignuća u okviru ove evropske platforme u oktobru u Pragu.

„Gradsko čvorište 2 – Multifunkcionalni krug“ je, prema rečima koodrinatora projekta Tatjane Vukosavljević, kolektivno zamišljena intervencija u školskom dvorištu – letnja učionica na otvorenom, čiji je cilj da unapredi kvalitet života u zajednici.

Školska zajednica najbrojnija je društvena grupa u naselju Ledine i zajedničkim promišljanjem svih grupa došlo se do predloga rešenja za unapređenje jednog dela dvorišta škole, sa idejom da bi to mesto moglo da postane novo mesto okupljanja i razmene.

Od roditelja i komšija tim BINA-e je čuo da nemaju mogućnosti za okupljanja u dvorištu škole, za udobno sedenje i bezbednu igru najmlađih, pa je „Multifunkcionalni krug“ zamišljen kao gradski prostor gde može doći do kulturnih dešavanja, razmene i participacije.

Sa partnerima iz berlinskog Institut za umetnost i urbanizam, realizovan je projekat „Kulturna scena“, kao dopuna „Multifunkcionalnog kruga“ sa ciljem da osnaži zajednicu nizom kulturnih i edukativnih programa tokom godine.

Vukosavljević je u razgovoru za Tanjug istakla da su, radeći na urbanim čvorištima, primetili veliki broj građana koji jeste voljan da investira svoije vreme u ovakve aktivnosti – od čišćenja, preko radionica i intervjua pa do pravljenja stola i farbanja dela parka.
Za razvoj participativnog projekta važan je, kako ističe, rad sa zajednicom koja je već prisutna na lokalu.

„Participativni projekti su jako dugi i delikatni procesi i prisustvo onog koji razvija takve procese u samom procesu je jako bitno, jer građani na strance drugačije reaguju nego kada takve ideje i projekte razvijaju ljudi iz komšiluka. Same komšije i građani koji koriste taj prostor i žive u tom prostoru, dele taj prostor, najbolje mogu da utiču na njega“, objasnila je Vukosavljević.

Edukacija je, napominje, jako značajan deo aktivnosti u okviru projekta „Gradovi deljenja“, te u tom kontekstu ističe decu kao „veliku grupu aktivista“.

SČM, sa ciljem unapređenja uslova života u evropskima gradovima, povezao je partnere iz sedam gradova centralne i jugoistočne Evrope – Berlina, Praga, Bratislave, Katovica, Varšave, Budimpešte i Beograda i obuhvatio više od 150 akcija u nastojanju da građanima približe stav da su participacija i međusobna saradnja nepohodni za stvaranje ugodnog i vrednog gradskog okruženja.

Svaki od partnera se bavio drugačijom problematikom i temom – Departman za arhitekturu Fakulteta lepih umetnosti u Bratislavi bavio se modernističkim objektima i njihovim današnjim stanjem kroz projekat „Ikonične ruine“, u Budimpešti „Mine space“ je pokušao da oživi zatvorenu pijacu, a Institut za umetnost i urbanizam u Berlinu je razmatrao različite namene autobuskih stajališta.

U Pragu će u oktobru biti organizovana velika prezentacija, u planu je i publikacija „Atlas“ koja će prikazati i objasniti namere i rezultate proistekle iz četvorogodišnjeg projekta, a Vukosavljević kaže da žele da osnaže mrežu istomišljenika, da razmene iskustva, nauče jedni od drugih.

„Projekat se završava 2020. godine, ali to ne znači da će gradska čvorišta prestati sa radom i funkcijom. Važna tema je kakva je budućnost i to zavisi od korisnika takvih prostora. Građani, korisnici prostora, najvažniji su učesnici i bez njih ništa od ovoga ne bi bilo moguće. Edukacija i rad i akcija su važni“, zaključila je Vukosavljević.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.