U trendu

I komičan i farsičan i tragičan

Prvo izvođenje Molijerovog "Žorža Dandena" u Narodnom pozorištu u Užicu obeležilo je ovih dana i jubilej: predstava u režiji Branka Popovića petstota je premijera u istoriji ovog teatra. U pitanju je priča o skorojeviću koji želi da uđe u društvo bogatih i uglednih, u visoko plemstvo. To, naravno, ima svoju cenu. A cena podrazumeva i razna poniženja kroz koja prolazi glavni junak. Želja da se bude neko drugi je komična, ujedno i farsična, a za glavnog junaka Žorža Dandena – čak i tragična. Ko je danas Žorž Danden među Srbima?
Svakako predstavnik najšireg balkanskog miljea licemerja, pohlepe, skorojevićstva, malograđanštine. Svega onoga što podrazumeva da se novcem može kupiti sve, pa i poreklo. Čoveku u tranziciji nije dovoljno bogatstvo, on bi želeo i ugled. Moć mu daje pravo da želi vlast nad drugima i divljenje okoline. A, za takav cilj spreman je da žrtvuje i sopstvenu porodicu, koja mora da se povinuje njegovim bolesnim težnjama. Kula od karata urušava se onog trenutka kada Dandenova supruga Anželika odbije da se pokori njegovim težnjama i kad se prepušta ljubavnim avanturama. Danden želi da pobegne od takvog života, i to neokaljanog obraza. A za to mu je potrebna pomoć iste te porodice, odnosno tasta i tašte… Oni, naravno, staju na stranu ćerke, dok je zet, kao i uvek – smešan i kriv.
I danas je svaka bolesna težnja da se čovek ili društvo u celini – po svaku cenu i preko noći, nedostojanstveno, ugura u svet bogatih i razvijenih, koji pri tom uporno "emituju" svoj prezir i antipatiju prema takvim stremljenjima – sama po sebi tragikomična.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.