U trendu

Javni akvarijum i tropikarijum otvorio učionicu za decu

BEOGRAD – Javni akvarijum i tropikarijum Beograd otvorio je učionicu za edukaciju dece predškolskog i školskog uzrasta koja sada na kvalitetan i zanimljiv način mogu još bolje da se upoznaju sa svetom koji se krije ispod površine voda širom sveta.

Naime, kako je kazala direktorka Akvarijuma Slađana Pešić, zahvaljujući Roma Company, koja je donirala građevinski material, unutrašnjost zgrade je obojena i osvežena, a opremljena je i renovirana učionica za mališane koji će sada moći da uče uz biološki mikroskop i nove magnetne table.

Kako je objasnio Branislav Jakovljević, menadžer Javnog akvarijuma i tropikarijuma, u novootvorenoj učionici i osveženom prostoru deca sada mogu da vide najveći deo školskog programa uživo i upoznaju se s njihovim životom i ishranom, kao i sa uslovima čuvanja nekih od njih kao kućnih ljubimaca.

“Javni akvarijum je mesto okupljanja dece i građana zainteresovanih za prirodu. Mi smo udruženje građana koje ovo radi potpuno samostalno bez ičije pomoći, a evo sada su nam prijatelji iz Roma Company omogućili da pružimo deci adekvatne uslove“, kaže Jakovljević i pozvao i druge kompanije na saradnju.

Prema njegovim rečima, Akvarijum je do sada posetilo preko 20.000 dece, a ova donacija će omogućiti da se taj broj poveća.

2Radionice će biti organizovane tokom dve nedelje njihovog zimskog raspusta, ponedeljkom, sredom i petkom od 11-13. Svako dete koje dođe nešto će naučiti, zabaviti se uz filmove u našoj bioskopskoj sali i družiće se s našim biolozima koji će ih na stručan i zabavan način učiti ekologiji“, kaže Jakovljević.

On ističe da je cilj da kroz edukaciju dece nauče mlade naraštaje da vole prirodu, da se prema životinjama odnose odgovorno.

Posetioci Javnog akvarijuma i tropikarijuma Beograd u prilici su da vide ribice, vodene i suvozemne biljke i sitne životinje sa raznih strana sveta kao kućne ljubimce.

„Imamo životinje iz celog sveta, imamo pirane i mnoge druge ribe iz Amazona, ali i, u saradnji sa Zaštitom životne sredine, ribe iz naših voda Save, Dunava, Savskog jezera… Tako će mališani uživo videti ribice koje su do sada videli na televiziji ili u tiganju. Takođe, mogu da vide Dori i Nema ribice iz crtanih filmova, Patrika i Sunđer Boba… Tu su i gmizavci, insekti… Ovde deca, a i odrasli mogu da razbiju strahove od tarantula, zmija“, kaže kroz osmeh Jakovljević držeći u ruci pitona Lopticu.

Kada je lepo vreme posetioci mogu da uživaju u Bonsai korneru u spoljnem, dvorišnom prostoru, gde je izloženo oko 50 bonsai drveća različitih veličina i starosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.