U trendu

Mišela Blanuša za Tanjug: Dela Kuna, Kujačića, Postrožnika. . . od 13. aprila u MSUB

BEOGRAD – Izložba „Rez – linija – otisak“ biće otvorena 13. aprila na 4. i 5. nivou Muzeje savremene umetnosti u Beogradu, jedan od kustosa izložbe Mišela Blanuša kazala je Tanjugu da će između ostalog publika biti u prilici da vidi dela Đorđa Andrejevića Kuna, Mirka Kujačića, Otona Postrožnika.

Izložba „Rez – linija – otisak“ rezultat je studijskog rada na umetničkim delima iz kolekcije Muzeja savremene umetnosti u Beogradu koja su postavljena u svojevrsnu tematsko-interpretativnu relaciju sa savremenim umetničkim praksama i produkcijom.

Uz Blanušu, kustos izložbe je i Miroslav Karić.

Blanuša napominje da posle izložbe posvećene Olgi Jančić i postavke „Grad: mesto identiteta“, nova izložba „Izložba „Rez – linija – otisak“ predstavlja studijski rad sa muzejskom kolekcijom.

„Uglavnom su tu dela nastala u grafičkom mediju ali biće i nekoliko slika. Fokus postavke je na socijalno angažovanoj umetnosti između dve svetska rata. Postavku čine između ostalog i dela Đorđa Andrejevića Kuna, Mirka Kujačića, Otona Postrožnika, Antona Zupe…i drugih poznatih autora koji su se bavili socijalno-angažovanom umetnošću između dva rata“ kazala je Blanuša.

Prema njenim rečima, pomenuta dela iz muzejske kolekcije postavljena su u interakciju sa delima savremenih umetnika koje smo pozvali da učestvuju u reaktuelizaciji teme i revalorizaciji muzejskog nasleđa.

„Izložba zapravo predstavlja pregled proklamovanja ideologije leve orjentacije kroz grafičke medije koji bili javnosti najpristupačniji. Ideje umetnika između dva rata koje su kroz grafičke medije proklamovali su borba za bolji položaj u društvu, borba radnika i seljaka za zdravu i plodnu zemlju, ali sama prava umetnika u društvu u kojem deluje i živi“ kazala je Blanuša.

Na izložbi, mape grafika kao i nekoliko slikarskih dela iz kolekcije MSU iz pomenutog istorijskog razdoblja kontekstualno su interpretirani u radovima savremenih umetnika kroz murale, crteže, grafičke listove, objekte, ali i performans i foto-dokumentaciju.

Osim pomenutih dela posetioci izložbe biće u prilici da vide i radove savremenih umetnika kao što su: Vladan Jeremić i Rene Redle, Siniša Ilić, Bojan Đorđev, Darinka Pop-Mitić, KURS (Miloš Miletić i Mirjana Radovanović), Milica Ružičić i Nikola Radosavljević.

Izložba će biti otvorena do 20. avgusta 2023. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.