U trendu

Nagrada MIroslav Dereta urucena Mirku Demiću

BEOGRAD – U galeriji „Galerija73“ na Banovom brdu sinoć je uručena literarna nagrada „Miroslav Dereta“ Mirku Demiću za roman „Pustolovine bačkog opsenara“ u izdanju izdavačke kuće „Dereta“ za neobjavljeno delo.
Direktora izdavačke kuće „Dereta“ Dijana Dereta uručila je laureatu plaketu, dok je predsednik opštine Čukarica, sponzora nagrade, Srđan KoIarić uručio Demiću novčani iznos.

Prisutne goste pozdravio je predsednik žirija Zoran Bognar, koji je podsetio da je ovo 13. put da se dodeljuje nagrada koja nosi ime prvog privatnog izdavača na Čukarici Miroslava Deretu koji je uzdigao svoju firmu među najbolje izdavače u Srbiji.

Konkurs za nagradu, istakao je Bognar, otvoren je bio za svakoga i postrepeno su počeli da na njemu učestvuju i afirmisani pisci, a ne smao početnici i nepoznati. Neki među pobednicima su svoju književnu karijeru i počeli s konkursom za nagradu „Dereta“, iako se među laureatima i neka zvučna imena.

Uslov je da se radi o proznom tekstu i da do sada nije bio nigde objavljen. Ove godine, prema rečima Bognara, bilo je 115 književnih dela, što je nešto manje nego prethodne dve godine, ali je zato kvalitet bio na zavidnom nivou, tako da je žiri, koji je radio u sastavu Bognar( predsednik) i književni kritičari Petar Arbutina i Jasmina Ahmetagić, imao dosta posla da se opredeli za pobednika.

Jasmina Ahmetagić takođe je ocenila da je takmičenje bilo veoma kvalitetno jer je bilo više dela koja su se istakla kvalitetom.

„Ovoga puta Demić, koji je već više od 20 godina među poznatijim srpskim književnicima srednje generacije, poslao je na konkurs roman koji se značajno razlikuje od njegovih prethodnih dela, među kojima ima putopisa, nagrađenih pripovedaka i romana u kojima se pre svega bavio stradanjim svoji sunarodnika iz njegoovg rodnog kraja – Banije, u Hrvatskoj, u toku sukoba devedesetih godina 20 veka, kazala je Ahmetagić .

Nagrađenu knjigu ona je stavila u žanr avanturističkih romana i vremenski ga je locirala u 18. vek.

Zahvaljujući se na priznanju, Demić je izrazio zadovoljstvo što učestvuje u zajedničkim naporima da se održi sećanje na jednog od pionira srpskog izdavaštva novijeg vremena

„Srećna je okolnost što je ‘Dereta’ prošle godine imao sluha da objavio prvi tom ‘Putopisa’ Stanislava Krakova koji sam priredio“, istakao je Demić i dodao da je tragajući za Krakovljevim tekstovima nabasao na jedan od nosećih tema svog romana, sudbinu Subotičanina Dimitrija Vujića.

„Ta tema se nalazi u reportazi Krakova iz 1926. u dnevnom listu ‘Vreme’ i predstavljala je kroki romana ili, još verovatnije, filma, u čiju je sugestivnu moć već tada naročito verovao njen pisac“, primetio je Demić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.