U trendu

Pozorište Dadov obeležilo 60. rođendan

BEOGRAD – Omladinsko pozorište Dadov premijerom predstave „Dadov – Neolit mlađe kameno doba“ proslavilo je sinoć 60 godina postojanja.

U predstavi su učestvovali legendarni glumci Svetlana Ceca Bojković, Feđa Stojanović, Branko Cvejić, Zafir Hadžimanov, Zorica Jovanović i mnogi drugi.

Omladinsko pozorište Dadov osnovano je 1958. godine i već duže od pola veka prati svoju misiju vrhunske pozorišne umetnosti viđene kroz oči uvek novih generacija mladih glumaca i umetnika.

Zamenica predsednika Skupštine grada Beograda Andrea Radulović čestitala je pozorištu Dadov jubilej i poželela mu još dugi niz godina uspeha.

„Mnogi naši legendarni glumci ovde su napravili svoje prve korake. Stasali su u velike i nikada nisu zaboravili svoje pozorišne korene. Pozorište Dadov predstavlja dušu Beograda. Predstavlja kulturu i tradiciju jednog grada i svih ljudi u njemu. Kroz bezbroj predstava, osmišljenih od strane vrhunskih reditelja, scenarista, glumaca, kostimografa i svih onih koji čine deo svakog pravog umetničkog dela, prikazana je lepota i magija ovog pozorišta. Ovo je tek prvih 60 godina. Želim im još minimum toliko godina da stvaraju, da se igraju, da vole pozorište i da ono bude deo svakog od njih, ali i svakog od nas“, rekla je Andrea Radulović.

Direktor Dadova Vladimir Mijović istakao je važnost postojanja ovakvog pozorišta za Beograd.

„Kroz pozorište Dadov prethodnih 60 godina prošlo je na hiljade mladih ljudi, naše pozorište je iznedrilo preko 100 glumaca bez kojih se ne može zamisliti pozorišna i filmska scena Srbije. Međutim, dramski i filmski umtenici nisu jedini koji su naš ponos, Dadov zauzima neizbrisivo mestu i u biografijama mnogih uspešnih pravnika, lekara, inženjera, filologa i drugih, svi oni zajedno čine jednu porodicu okupljenu pod krovom u ulici Desanke Maksimović na Vračaru“ rekao je Mijović.

U Omladinskom pozorištu Dadov izvedeno je više od 250 premijera. Prva predstava, „Gradinar“, izvedena je 27. decembra 1958. godine.

Nakon brojnih osvojenih nagrada i priznanja, pozorište Dadov prepoznato je kao ustanova kulture grada Beograda.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.