U trendu

Ole Gunar Solskjer

Ole Gunar Solskjer (Ole Gunnar Solskjaer) rođen je u Kristijansandu, u Norveškoj, 26. februara 1973. godine. Fudbal igra od svoje pete godine, a profesionalno ovim sportom počinje da se bavi sa 19 godina. Do svoje 22. godine, igrao je u trećoj norveškoj ligi za Klausenengen.

Godine 1995. prelazi u prvu norvešku ligu i postaje član fudbalskog kluba „Molde“. Iste godine zauzima mesto u nacionalnoj selekciji i postaje interesantan igrač za mnoge velike evropske klubove.

Leta 1996. godine, „Mančester“ kupuje ovog igrača za 1,5 milion funti. Ni sam Solskjer nije očekivao da će do kraja iste godine zaigrati u prvom timu, ali je već posle nekoliko nedelja dobio svoju šansu. Odlične igre u utakmicama učinile su ga jednim od najboljih strelaca na Ostrvu. O velikom uspehu ovog igrača govori i podatak da je Solskjerov bivši trener, samo nekoliko meseci nakon njegovog odlaska, izjavio da bi u slučaju da je znao da će on tako dobro igrati tražio i više novca od „Mančestera“.

Naredne godine sa „Mančesterom“ osvaja nacionalnu titulu i dolazi do polufinala Kupa šampiona. Sa dolaskom Dvajta Jorka u „Mančester“, Solskjer dobija mesto na klupi. Ipak, na gotovo svakoj utakmici ima određenu minutažu, pa biva proglašen za najbolju zamenu na Ostrvu.

Solskjer je postavio jedan zanimljiv rekord u Premijer ligi: za 13 minuta je postigao četiri gola. Poslednjih godina više vremena provodi na klupi, mada je i dalje jedan od „džokera“ Aleksa Fergusona.

Do sada je za „Mančester“ odigrao više od 300 utakmica i dao preko 100 golova. Za reprezentaciju je igrao 60 puta i postigao 22 gola.

Otac je dvoje deca, a sa njima i suprugom živi u Mančesteru.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.