U trendu

BG trzište nekretnina ima sjajnu buducnost, barem do 2024.

KOPAONIK – Tržiste nekretnina u Beogradu bez obzira na „novu tragičnu i nepredvidivu krizu“ zbog situacije u Ukrajini, ima sjajnu budućnost makar naredne dve godine, izjavio je danas na Kopaonik biznis forumu jedan od direktora Erste Group Bank AG Marko Brekić.
Brekić je tu ocenu izneo na panelu „Sektor nekretnina u Srbiji – prelazak na ekološku i održivu gradnju“ kojim je moderirao član Predsedništva Saveza ekonomista Srbije Vladimir Čupić koji je preneo da postoji poređenje tržišta nekretina sa tržištem kriptovalute, sa čim se Brekić i nije složio u potpunosti.

Panelisti su bili i Adir El Al generalni direktor AFI Jurop Srbija, Peđa Petronijević, predsednik Upravnog odbora GTC i Kruno Santini, izvršni direktor Indotek Hrvatska i Srbija.
Oni su ocenili da tržiste nekretnina pokazuje slično ponašanje u raznim zemljama i da je za razliku od tržišta kriptovaluta tradicionalno.

El Al je ocenio da na tržište nekretnina pa i ono u Srbiji utiču bitni faktori, a jedan od njih je demografija.

Kao investitor morate da razumete demografiju, starosnu strukturnu, pa čak i rasnu, kao i prihode stanovništva, rekao je i dodao da drugi faktor predsavljaju niske kamatne stope.

Prema njegovim rečima, u Srbiji postoji direktna veza između kamatne stope i rasta te industrije.

Učesnici skupa nagalsili su da je stabilna ekonomija jedan od važnih pokretača tržišta nekretina, na koje u pozitivnom kontekstu može da utiče i politika vlade da da podsticaje, subvencije i smanji poreze.

Kruno Santini ocenio je da je tržište nekretnina stabilno u regionu poslednjih osam godina.

Pored stabilnog okruženja osnovno je to što smo u Beogradu imali pametne investitore koji nisu preterano gradili i investirali, a nisu povecavali ni cene, kaže Santini.

Investitori koju su ulagali u rezidencijalni sektor su pobednici u ovoj trci, rekao je Santini i dodao da je izgradnja kancelarijskog i komercijanog prosotra u maloj stagnaciji.

Učesnici panela naveli su i da je izgradnja hotela i objekata u ugostiteljskom sektoru još pod uticajem pandemije i da će trebati vreme da se oporavi.

Brekić je rekao da u Beogradu ponuda još nije stigla do vrha, i da ponuda za one koji žele da iznajme kancelarijski prostor ipak nije potpuna.

Daleko smo od vrha, rekao je Brekić na panelu na kojem se moglo čuti da u Beogradu postoji hroničan problem ponude, zbog velike potražnje.

Učesnici su naveli i da sada, kada se nalazimo na vratima druge krize, još ne možemo da procenimo koliko će trajati i koje su njene moguće posledce kao ni to kako će vlade i narodne banke reagovati.

Preterano je rano za procene da li će biti pozitivan ili negativan uticaj na tržište nekeretnina i poslovanje u svim segmentima ekonomskog privrednog života.

Prema njihovim rečima, pretnju tržištu nekretnina predstavlja geopolitička situacija i moguća inflacija.

Petronijević je naveo je da potražnja za zelenim sertifikatima raste, i da je u GTC i 90 odsto projekata sertifikovano što na duže staze podiže cenu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.