U trendu

Broj noćenja turista u HR u avgustu dostigao 93% iz 2019.

ZAGREB – Hrvatska turistička zajednica (HTZ) objavila je da je u dosadšnjem delu avgusta ostvareno 93 posto noćenja iz rekordne 2019. godine.

Prema podacima sistema eVisitor, u dosadašnjem delu avgusta u Hrvatskoj je ostvareno oko 1,6 milona dolazaka i oko 12 miliona noćenja, što u odnosu na isti period avgusta prošle godine predstavlja rast od 20 posto u dolascima i 29 posto u noćenjima, navodi se u informaciji HTZ-a.

Broj dolazaka je dostigao 80 posto nivoa iz istog perioda avgusta 2019. godine, a broj noćenja 93 posto, dodaje HTZ, a prenosi Hina.

„U odnosu na rekordnu 2019. godinu, trenutno se nalazimo na oko 70 posto rezultata, a najave za ostatak avgusta, pa i septembra, takođe su vrlo dobre“, izjavio je direktor HTZ Kristjan Staničić.

U dosadašnjem delu godine, u Hrvatskoj je ostvareno oko 8,0 miliona dolazaka i 49 miliona noćenja, što u odnosu na isti priod 2020. predstavlja rast od 46 posto u dolascima i 37 posto u noćenjima.

U odnosu na uporedni period 2019. godine, to je 60 posto rezultata u dolascima i 70 posto u noćenjima.

U Hrvatskoj na dnevnoj bazi i dalje boravi više od milion turista, od kojih je oko 920 hiljada stranih. Najviše turista trenutno boravi u Istri, na Kvarneru, u Splitsko-dalmatinskoj, Zadarskoj i Šibensko-kninskoj županiji, pri čemu su najbrojniji Nemci i domaći turisti, a slede Slovenci, Poljaci, Austrijanci i Česi, dodaje se u tekstu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.