U trendu

Budžetske subvencije smanjene sa 120 na 80 milijardi dinara

Predlogom budžeta za 2016. predvidjeno je smanjenje subvencija sa 120 na 80 milijardi dinara, izjavio je danas ministar finansija Srbije Dušan Vujović.

On je na sednici Odbora Skupštine Srbije za finansije kazao da smanjenje subvencija nije greška već sastavni deo politike koja će se voditi u narednom periodu.

Prema rečima Vujovića, planirano je smanjivanje subvencija za poljoprivredu, jer je ove godine došlo do pogrešne procene i do toga da, kako je naglasio, „oko 3.000 ljudi bude pametnije od države“, zbog čega je država morala da prihvati dug od oko 10 milijardi dinara prema poljoprivrednicima.

On je najavio i sistemsku promenu načina subvencionisanja u poljoprivredi, odnosno „prelazak sa primitivnog na moderan sistem“.

Vujović je kazao i da su smanjene i subvencije za javni servis sa devet na četiri milijarde dinara.

Budžetski deficit, prema oceni Vujovića, naredne godine sigurno će biti manji od predvidjenih 120 milijardi dinara, jer će država nastaviti sa merama fiskalne konsolidacije.

„Srbija se nalazi na putu da izadje iz blata. Uspeli smo da sa malim smanjenjem plata i penzija uradimo mnogo više, da smanjimo i strukturni deficit, čak i više nego što je planirano“, rekao je ministar finasija podsećajuči da je smanjenje plata dalo uštede od 80 milijardi dinara.

On je naglasio da će u narednom periodu biti potrebno napraviti plan reorganizacije Poreske uprave, carine i trezora, jer je to neophodno za napredak.

Prema njegovim rečima, svi treba da budu solidarni i realni kad iznose svoje zahteve, navodeći kao primer Državnu revizorsku instituciju (DRI) koja, iako je dobila budžet povećan u odnosu na prošlu godinu od 15 odsto, traži još oko 100 miliona dinara, a pri tom ima dva i po puta veće plate i više zaposlenih nego Ministarstvo finansija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.