U trendu

Dojče Ban pozvao nemačke mašinovođe da prekinu štrajk

BERLIN – Operater nemačkih železnica Dojče Ban pozvao je danas svoje mašinovođe da prekinu štrajk koji je ušao u treći dan i ozbiljno poremetio putnički i teretni saobraćaj širom zemlje.

Zbog štrajka započetog u utorak uveče zaustavljanjem teretih vozova, a koji bi trebalo da se završi sutra rano ujutro, hiljade vozova u zemlji stoji u mestu.

Oko 20 do 30 posto međumesnih i četvrtina međugradskih vozova nastavilo je saobraća i danas, rekli su iz Dojče Bana, prenosi Rojters.

Sindikat mašinovođa GDL najavio je štrajk nakon što su propali pregovori o platama sa upravom Dojče Bana. GDL zahteva povećanje plata za oko 3,2 posto i jednokratnu pomoć zbog korone od 600 evra (700 dolara).

Iz Dojče Bana kažu da je njihov stav o platama „prilično blizak“ sindikalnom i pozivaju sindikalne vođe da se vrate za pregovarački sto.

„Apelujemo na GDL da prekine štrajk i da se vrati odgovornom rešenju problema“, rekao je danas portparol Dojče Bana, Akim Štaus.

Rivalstvo između GDL-a i većeg sindikata radnika EVG-a, koji je prošle godine već postigao dogovor sa upravom Dojče Bana, otežalo je pregovore GDL-a, ocenio je šef sindikata EVG Klaus-Diter Homel.

„Ovde se radi o opstanku GDL-a“, rekao je Homel za Dojčlandfunk radio, dodajući da će on ponovo pregovarati o sporazumu koji je postigao Dojče Banom ako GDL dobije bolju ponudu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.