U trendu

Donete dugoročne mere za unapređenje stočarstva

BEOGRAD – Država je donela dugoročne petogodišnje mere za finansiranje odgoja u svinjarstvu, sitnih preživara, kopitara, velikih preživara, u živinarstvu, pčelarstvu kao i u proizvodnji ribe, odnosno akvakulturi.

Kako se objašnjava u uredbi vlade, Srbija raspolaže sa 5,3 miliona hektara poljoprivrednih površina, od čega 3,4 miliona hektara čini korišćeno poljoprivredno zemljište.

U strukturi tog poljoprivrednog zemljišta, najveće učešće čine oranice i bašte sa 73,1 procenata i livade i pašnjaci sa 20,7 odsto.

Kako bi se ove površine racionalno koristile, neophodno je veće učešće stočarstva, proizvodnje mesa, mleka, jaja, vune, meda i drugih stočarskih proizvoda po hektaru.

U oblasti stočarske proizvodnje, potrebno je da farmeri imaju više stoke tako što će razvijati farmerski tip proizvodnje, a na taj način će se, kako se navodi u dokumentu objavljenom na sajtu Vlade Srbije, bolje iskoristiti i biljna proizvodnja.

U ovom dokumentu se navodi da je, između ostalog, neohodna primena novih metoda i postupaka u pripremi hrane za domaće životinje…

U uredbi su navedeni iznosi sredstava koji su planirani za svaku godinu i odgajivačku meru, a čiji je cilj unapređenje stočarske proizvodnje do 2024. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.