Galenika Fitofarmacija dominirala na trgovanju na Berzi

BEOGRAD – Indeksi Beogradske berze su oslabili danas, promet je bio neznatno veći nego u sredu, pri čemu je najveća tražnja investitora vladala za akcijama Galenike Fitofarmacije.

Ukupan promet na trgovanju iznosio je približno 8,6 miliona dinara (72,9 hiljada evra).

Indeks najlikvidnijih akcija, BELEX15, pao je za 0,7 odsto, na 743,13 poena, a u istom procentu je oslabio i BELEXlajn spustivši se na 1.554,09 poena.

Akcijama Galenike Fitofarmacije trgovano je u iznosu od 4,9 miliona dinara po nepromenjenoj ceni od 2.550 dinara, dok je akcija Naftne industrije Srbije završila dan u minusu od 0,6 procenata, na 638 dinara, uz realizaciju u iznosu nešto većem od 2,1 milion dinara.

Najveći gubitak vrednosti zabeležila je akcija proizvođača i distributera tehničkih gasova Meser Tehnogasa, od 6,4 posto, koja je zaključena na 13.100 dinara uz promet od 0,4 miliona dinara.

Akcije ostalih kompanija kojima se trgovalo na Open Marketu nisu beležile promenu vrednosti, ali ni značajan promet.

Na MTP tržištu je solidno trgovanje ostvarilo društvo za poljoprivrednu proizvodnju Omoljica u iznosu od preko 0,9 miliona dinara, uz rast cene za 4,6 procenata na 1.255 dinara.

Strani investitori su u ukupnom prometu na tržištu akcija imali udeo od 9,25 posto, u kupovini 18,48 procenata a u prodaji nisu učestvovali.

Na Berzi nije trgovano državnim dužničkim papirima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.