U trendu

HORES za 8.000 zaposlenih radi obuke za „Čisto i sigurno“

BEOGRAD – Ulaganje u ljude važno je da bi se epidemiološke mere sprovodile na pravi način i gradilo poverenje sa gostima i turistima, poručila je danas pomoćnica ministra trgovine i turizma Jelena Milenković Orlić, povodom početka obuke za 8.000 turističkih radnika za sprovođenja mera iz sertifikata „Čisto i sigurno“.

Obuke za ugostiteljske i turističke radnike podržane su kroz projekat „EU za tebe – Za kulturno nasleđe i turizam“, a realizuje ih poslovno udruženje HORES, uz podršku Turističke organizacije Srbije i Ministarstva.

Milenković Orlić je istakla da se ove godine očekuje stabilizacija u turističkim kretanjima čemu će doprineti i izgradnja poverenja kroz obučene zaposlene.

„Mislim da će ovaj projekat unaprediti turizam u 2022. godini. Zdravlje ljudi je na prvom mestu. Tako i promovišemo Srbiju kao epidemiloški sigurnu destinaciju za domaće i strane turiste“, rekla je ona.

Sprovođenje projekta ocenila je kao dobar primer partnerske saradnje Srbije i EU, koja se ogleda i u kreiranju zajedničkog odgovora na pandemiju.

Govoreći o udaru pandemije na turizam u Srbiji, rekla je da je učešće te grane palo sa 5,9 na 2,8 posto BDP-a.

Podsetila je da za turizam kroz mere Vlade Srbije i Ministarstva realizovano 5,4 milijardi dinara podrške.

„Zahvaljujući podršci ali i prilagođavanju zaposlenih 2021. godina je bila izuzetno uspešna kada je srpski turizam u pitanju“, ocenila je Milenković Orlić poredeći rezultate sa globalnim trendovima.

Dodala je da je pandemijska kriza imala pozitivan efekat krize na ruralni turizam u Srbiji, te najavila da će se sa stranim partnerima raditi na daljem unapređenu te grane.

Vođa projekta „Za kulturno nasleđe i turizam“ Aleksandar Bec rekao je da EU podržava razvoj turizma i zaštitu spomenika.

„Turizam je važan za nova radna mesta i otvaranje poslova u ruralnim sredinama. A kulturno nasleđe je važno za identitet“, rekao je on.

Naveo je da su aktuelna ulaganja u renoviranje tvrđave Fetislam u Kladovu, izgradnju vizitorskog centra Romulijana i podsetio na obnovu tvrđave u Golupcu.

„U dve godine bilo je puno domaćih turista, a nadamo se da će ove godine biti opet više stranih turista, koji će doći da otkriju blaga lepe Srbije“, rekao je on.

Direktor poslovnog udruženje HORES Georgi Genov ocenio je da impozantno da je ugostiteljskoj privredi Srbije oko 80.000 stalno zaposlenih i dodatno 40.000 angažovanih u sezoni.

On je objasnio da je pečat „Čisto i sigurno“ rađen po ugledu na EU, te da je međunarodno sertifirkovan.

Istakao je da će obuke oko mera „Čisto i sigurno“ za 8.000 zaposlenih u ugostiteljstvu i turizmu biti sprovedene u Beogradu, Vrnjačkoj i banji Koviljača, Sokobanji, kao i na Zlatiboru.

Genov je naglasio da do sertifikata u prvoj fazi ispunjavajući mere došao izuzetno veliki broj hotela.

„Malo smo se i opustili po pit higijene i čistoće. Biće jača kontrola. A nekima ćemo uzeti pečat „Čisto i sigurno“, najavio je on.

Istakao je da hotelijeri moraju da rade na merama higijene i čistoće, jer u suprotnom neće biti konkurentni.

„Pesimsta sam u pitanju da će stati korona. Hoteli moraju da na najvišem mogućem računu da vode o zdravstveno higijenskim merama“, poručio je on.

Dodao je da su u okviru projekta pripremljeno više publikacije sa protokolima o bitnim stvarima kako bi se održao nivo bezbednosti kakav traži kovid 19.

„Obuke sa zaposlenima drže epidemiolozi. Za obuke vlada veliko interesovanje. Odgovorno ćemo izvršiti zadatak koji smo dobili u ovom projektu“, rekao je Genov.

Govoreći o turističkoj sezoni, on je istakao da se može biti zadovoljno popunjenošću hotela, te da je dobro prošla zimska sezona.

„Samo sa sertifikacijom i poštovanjem mera, možemo da nastavimo dalje“, poručio je on.

Direktorka Turističke organizacije Srbije Marija Labović naglasila je da su u turizmu svi na istom zadatku da se obezbedi sigurnost svih turista, ali i bezbednost svih zaposlenih u turizmu.

“ Ovaj projekat doprinosi da se turisti osećaju sigurnije i bezbednije na našoj destinaciji, a onda se i odlučuju za odmor u Srbiji“, rekla je ona i dodala da sertifikat „Čisto i sigurno“ može biti presudan u izboru smeštaja.

Dodala je da je sertifikacija važna i za turističke lokalitete, te da nije dovoljno samo imati ga, veći i poštovati propisane mere.

„Obuka će pomoći da se shvati da sertifikat nije samo nalepnica, nego prednost. Da veruju da primenom propisa čine dobro sebi, poslodavcu, kao i komplenoj destinaciji“, zaključila je ona.

Labović je ocenila da je Srbija 2021. godine imala bolje rezultate u turizmu od proseka Evrope i sveta, te iznela očekivanje da će sa više stranih turista 2022. biti još bolja.

Domaćin konferencije za novinare, kao i obuka za mere „Čisto i sigurno“ je hotel Falkenštajner u Beogradu čiji direktor Marko Ilić je istakao da će obuke uticati na poboljšanje svesti zaposlenih o održavanju visokog nivoa higijene i sigurnosti i kada pandemija prođe.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.