U trendu

Inicijativa za proveru ustavnosti kolektivnog ugovora za EPS

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ podneli su Ustavnom sudu inicijativu za kontrolu ustavnosti Posebnog kolektivnog ugovora (PKU) za Elektroprivredu Srbije (EPS) zbog kako se navodi, „otvorene diskriminacije zaposlenih i grubog kršenja prava po osnovu rada i na slobodno sindikalno organizovanje“, saopšteno je danas.

Prema navodima „Sloge“, odredbama tog ugovora zaposleni se „ucenjuju i upućuju“ da svoja prava ostvare „isključivo preko jedne sindikalne organizacije, reprezentativnog ‘Sindikata radnika EPS-a’, koju poslodavac favorizuje ugovorom“.

„To je posebno istaknuto u članu 27. PKU koji obavezuje poslodavca da na ime prevencije radne invalidnosti i rehabilitacije zaposlenih, mesečno na račun tog sindikata uplaćuje najmanje 0,59 procenata, kao i 0,2 posto za finansiranje kulturnih i sportskih aktivnosti od ukupne mase sredstava isplaćenih za zarade zaposlenih kod poslodavca“, stoji u sapštenju.

„Sloga“ je ocenila da se s obzirom na visinu zarada u sistemu EPS-a, „radi o višemilionskim iznosima kojima raspolaže jedan sindikat, koji je preuzeo ulogu poslodavca“.

„Jedan sindikat odlučuje o tome ko će, kad i gde da ide na zdravstvenu rehabilitaciju, uz jasan uslov da je njihov član, umesto da o tome odlučuje mešovita komisija sastavljena od predstavnika poslodavca, svih sindikata, stručnih lica medicine rada i socijalnih radnika koji imaju stručnu kompetentnost“, piše u saopštenju.

Udruženi sindikati „Sloga“ ocenili su da je odredbama kolektivnog ugovora, poslodavac „kupio lojalnost sindikata da u narednom periodu sprovodi sve odluke, pa i one štetne po zaposlene, poput dalje racionalizacije i otpuštanja u EPS-u“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.