U trendu

Kredi Svis otvarao račune trgovcima ljudima, tajkunima, dilerima droge

CIRIH/BEČ – Švajcarska agencija za nadzor banaka saopštila je da je u kontaktu sa Kredi Svis bankom nakon što su u medije procureli podaci posle koordinisane istrage, nalik Panamskim papirima, o više hiljada računa otvaranih tajkunima koji su pod sankcijama, dilerima droge, prekšiocima ljudskih prava…

Podatke o tajnim računima, koji su vođeni decenijama od 1940-ih do kraja 2010-ih, otkrio je zviždač nemačkom listu Zidojče Cajtung, izveštava Rojters.

Nemački dnevnik je podatke podelio s Projektom izveštavanja o organizovanom kriminalu i korupciji u kojem učestvuje 46 drugih novinskih organizacija, uključujući Njujork tajms, britanski Gardijan i francuski Mond.

Prema pisanju medija, među razotkrivenim klijentima Kredi Svisa su pored ostalih čovek koji je na Filipina osuđen za trgovinu ljudima, bivši šef berze u Hong Kongu koji je zatvoren zbog mita, egipatski milijarder koji je naručio ubistvo svoje devojke – libanske pop zvezde, kao i brojni autokratski šefovi država i vlada, ministri, obaveštajci, oligarsi koji su stavljeni pod sankcije i drugi preduzetnici sumnjive reputacije.

„Znamo za objavljeni članak. Poštivanje propisa o pranju novca je u fokusu naših nadzornih aktivnosti već godinama“, rekao je Rojtersu portparol Švajcarske agencije za nadzor finansijskog tržišta (FINMA), ne upuštajući se u dalje komentarisanje.

Njujork tajms piše da se procureli podaci odnose na više od 18.000 racuna na kojima se ukupno nalazi više od 100 milijardi dolara.

Iz Kredi Svisa su odbacili optužbe o bilo kakvom kršenju regulative.

„Kredi Svis snažno odbacuje optužbe i insinuacije o navodnim poslovnim praksama banke za koje se tvrdi da su mimo propisa“, navodi se u saopštenju Kredi Svisa objavljenom u nedelju uveče kao odgovor na medijske izveštaje.

Dalje se dodaje da su „predstavljene stvari uglavnom iz prošlosti“, te da su „izveštaji o ovim pitanjima zasnovani na delimičnim, netačnim ili selektivnim informacijama izvučenim iz konteksta, što rezultira tendencioznim tumačenjima poslovnog ponašanja banke“.

Banka je navela da je tokom protekle tri nedelje primila „brojne upite“ od konzorcijuma medija i da je prroverila mnoge račune koji su dovedeni u pitanje.

„Približno 90 posto pregledanih računa je danas zatvoreno ili su bili u procesu zatvaranja pre prijema upita novinskih kuća, od čega je preko 60 procenata zatvoreno pre 2015. godine“, piše u saopštenju Kredi Svisa.

Što se tiče preostalih aktivnih naloga, iz banke poručuju da su „zadovoljni što su preduzete odgovarajuće provere, pregledi i drugi koraci vezani za kontrolu u skladu sa našim trenutnim okvirom“, te da će nastaviti sa analiziraju stvari i da preduziju dodatne korake ako bude potrebno.

Akcije druge po veličini švajcarske banke, koja je već pod pritiskom zbog niza skandala vezanih za upravljanje rizicima i gubitka od 1,6 milijardi švajcarskih franaka 2021. godine, počele su današnje trgovanje na berzi u padu, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.