U trendu

Nema krize: Suficit u nemačkom budžetu mogao bi da iznosi 14 mlrd evra

Nemačka bi mogla da ostvari budžetski suficit od 14 milijardi evra u 2017. godini, objavio je danas nemački magazin „Špigl“, prenosi Rojters.

Navodi se da bi to moglo da omogući pregovarački prostor konzervativnom bloku kancelarke Angele Merkel koji pokušava da oformi novu koaliciju sa Slobodnim demokratama i Zelenima.

„Snažan ekonomski rast i povećani poreski prihodi doprineli su novoj projekciji (budžeta)“, piše u tekstu „Špigla“.

Navodi se da se to razlikuje od projekcije koju je prethodno iznelo nemačko Ministarstvo finansija, iako su ekonomski instituti već predviđali rekordne budžetske suficite savezne vlade, kao i vlada pokrajina, tokom narednih godina.

Ova nova projekcija predstavlja, kako se navodi, dobru vest za konzervativce Merkelove, biznisu orijentisane Slobodne demokrate i ekologiji okrenute Zelene, čiji bi objedinjeni predlozi koji se tiču budžeta u naredne četiri godine uvećali budžetska davanja za 100 milijardi evra.

Poidseća se da su tri strane u četvrtak prekinule razgovore pošto su ostvarili premalo napretka po pitanju imigracija i klimatske politike.

Navodi se da bi ovaj suficit omogućio vladi da pokrije troškove istorijskog sporazuma o odlaganju nuklearnog otpada koji prevazilaze sedam milijardi evra, kao i 6,7 milijardi evra troškova za migrante bez potrebe za korišćenjem rezervi u iznosu od 20 milijardi evra koje su ustanovljene na vrhuncu migrantske krize 2015. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.