U trendu

Novak: Rusija će zadržati proizvodnju nafte u decembru na nivou novembra

MOSKVA – Rusija će zadržati proizvodnju nafte u decembru na nivou novembra, uprkos embargu EU i uvođenju ograničenja cene ruske nafte koje su uvele Unija, G7 i Australija, izjavio je danas potpredsednik ruske vlade Aleksandar Novak.
Novak je rekao da je Rusija uverena da će u decembru prodaja ruske nafte na svetskom tržištu biti na nivou novembra i ponovio da neće vršiti isporuke zemljama koje su uvele ograničenje cene.

„Dalje ćemo videti kako će se razvijati situacija jer ima puno neizvesnosti na svetskom tržištu“, istakao je Novak.
On je naglasio da je ruska proizvodnja sirove nafte povećana za 2,2 odsto u periodu januar-novembar ove godine u odnosu na isti period prošle godine i da je iznosila 488 miliona tona.

Ograničenje cene ruske nafte od 60 dolara po barelu koje su dogovorile EU, G7 i Australija juče je stupilo na snagu, kao i embargo na uvoz ruske nafte u Uniju.

Odluka da se cena ruske nafte ograniči na 60 dolara po barelu omogućava da se ona prodaje trećim zemljama uz korišćenje tankera zemalja G7 i EU, njihovih osiguravajućih kompanija i kreditnih institucija, ali samo ako se nafta prodaje po ceni nižoj od 60 dolara po barelu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.