U trendu

Ovim tempom Srbiji treba vek i po do standarda EU

Prvi put nakon što je podneo ostavku na mesto ministra finansija, Dušan Vujović u autorskom tekstu za nedeljnik NIN kaže da će Srbiji ovim tempom trebati još vek i po da dostigne standarde zemalja Evropske unije.

On je ocenio da će u odsustvu punih institucionalnih reformi i, kako je rekao, adekvatne ekonomske politike, zemlja biti suočena sa ograničenim prostorom za ekonomski rast u narednom periodu.

Bivši ministar finansija kaže da su svi ekonomski i politički akteri saglasni da je brži rast neophodan, ali da se razlike pojavljuju čim se postavi pitanje kako to obezbediti.

„Ako bi BDP nastavio da raste istim tempom kao u poslednjih 10 godina, od početka globalne krize, biće nam potrebno 185 godina da dostignemo realnu kupovnu moć 15 starih članica EU, naveo je Vujović.

Institucionalne slabosti, dodaje Vujović, ne odnose se samo na finansijski sektor, već i na vladavinu prava – zbog nedovoljne nezavisnosti sudstva i sistem upravljanja u državi i javnom sektoru zbog netransparentnosti i korupcije.

(NIN, N1)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.