U trendu

„Potop“ Agrokora je i pitanje odgovornosti privatnog sektora

KOPAONIK – Slučaj potopa najveće kompanije u regionu Agrokor otvara pitanje odgovornosti privatnog sektora i da li su naše kompanije spremne da se menjaju, rečeno je sinoć na Kopaonik biznis forumu.

Na to je ukazao predsednik Atlantik grupe Emil Tedeski na panelu „Poslovanje na Balkanu – prednosti, nedostaci, preporuke“, gde je istakao da moramo priznati da postoji „greh“ i odgovornost svih pripadnika elita, pa i poslovne i preduzetničke elite, pored „greha“ onih koji upravljaju javnim resursima.

„Privatni sektor je nedovoljno jak i nedovoljno obrazovan i nedovoljno svestan i neumrežen, nedovoljno zreo“, istakao je Tedeski za završnom panelu trećeg dana Kopaonik biznis foruma.

Kaže da smo svi u regionu skloni kuknjavi i prebacivanju krivice.

„Privatni sketor bi treblao prvi da afirmiše tezu da biti patriota znači plaćati porez i biti odgovoran privrednik i vraćati deo profita tamo gde se stvara“.

Tadeski je istakao, takođe, da privrednici u regionu treba da budu svesni da nijedna kompanije neće biti održiva bez međusobnog povezivanja, ukrupnjavanja, transformacije i ulaganja u nove procese.

„Fortenova – novo ime za Agrokor, moramo se baviti fenomenom odgovornosti i ko je odgovoran za ato što se dogodilo u najvećoj regionalnoj kompaniji. To je privatna kompainija i ako je moguće da se dogodi takav potop i gubitak od 2,5 milijarde evra, moramo se pitati o odgovornsoti privatnog sektora“, naveo je Tedeski.

Kako kaže, u slučaju Agrokora se dogodila ogromna havarija jedne privatne kompanije i svi smo se u prethodnom periodu bavili „rekonstrukcijom Titanika“ sa željom da njegovo potonuće ne izazove poremećaje na tržištu u regionu.

„Ko je bilo šta javno progovorio o tome? Jer, niko ne želi da govori o svojim greškama. Malo je kompanija spremnih da se menjaju“, naglasio je Tedeski.

Predsednik vinarije Tikveš Svetozar Janevski je komentarišći slučaj Agrokora rekao da su se takve stvari dešavale i ranije i da će se dešavati i u budućnosti.

Janevski je rekao da mu je žao što se to desilo Ivici Todoriću i da je glavni razlog bila velika zaduženost.

Janevski je istakao da u regionu moramo mnogo više da se slušamo i pokušamo zajedno da sprovedemo reforme da bi one bile uspešne.

„Moramo više da počenemo da razgovaramo o našim problemima, koje svi imamo“, poručio je Janevski.

Kaže da svaki ministar misli da može da reši neki problem kao pojedinac, kao i da je ključ u tome da skupi puno znanja oko ljudi u određenoj oblasti.

Srpski privrednik Zoran Drakulić je, komentarišući slučaj propasti Agrokora, rekao mu nije žao Ivice Todorića, jer je on znao šta će se desiti, a nije razgovarao sa svojim partnerima.

Da je na vreme reagovao svi bi izgubili po 10 odsto, dodao je Drakulić.

On je kazao da ako bi se upravljanje zemljom poverilo privrednicima na četiri godine da bi je sigurno pogurali napred, a „ne bi uzeli ni kinte“.

Finansijski direktor MK grupe Dušan Radičević je govoreći o problemima ekonomija u regionu rekao – ako je neko ispred vas morate da trčite brže da biste ga stigli.

„Moramo da rastemo stopama većim od pet odsto da bi stigli razvijenije zemlje. Zatim da usklađujemo regulative sa EU i evropskim standardima, ali ne zbog eu, naš glavni spoljnotrgovinski partner je eu i zbog EU već zbog nas samih“, poručio je Radičević.

Istakao je da se privatni sektor pokazao kao sektor koji efkasnije upravlja resursima od države.

Radičević je ukazao da privatizacija nije do kraja rešena u svim zemljama regiona i da je imala negativan kontekst – „dolaze stranci, privatnici i tajkuni koji će upropastiti firme i slično“.

„Pre 12 godina smo privatizovali ovaj hotel (Grand). Kako je tada izgledao Kopaonik, pre te privatizaicije. Mi smo u Sloveniji hteli da učestvujemo u privatizaciji jedne velike kompanije koja se bavi turizmom i u poslednjem momentu je nakon objave tendera stopirana privatizacija“, dodao je on.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.