U trendu

Sporazum sa IKS za veće angažovanje domaćih inženjera

BEOGRAD – Sporazum o saradnji između Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Inženjerske komore Srbije (IKS), koji bi trebalo da doprinese većem angažovanju domaćih inženjera u izgradnji državnih projekata, potpisali su danas ministarka Zorana Mihajlović i predstavnici Komore Zoran Ilić i Rajko Unčanin.

Mihajlović je na konferenciji za medije rekla da taj sporazum omogućava i da Vlada Srbije pomogne članovima IKS-a da se naši inženjeri obrazuju, kako bismo imali kvalitet na koji smo kao država i društvo navikli.

„Inženjeri su pokretačka snaga sistema“, rekla je Mihajlović i pozvala inženjere da zajedno sa državom rade na svim infrastrukturnim projektima.

Mihajlović je istakla da Vlada Srbije ulaže u infrastrukturu više od 20 milijardi evra samo u oblasti transportne, komunalne i socijalne infrastrukture, dodajući da je tu mesto inženjerima i njihovom znanju.

„Naši inženjeri su gradili ne samo Srbiju i Jugoslaviju, već su učestvovali u izgradnji najvećih infrastrukturnih projekata u celom svetu i nema razloga da ne budu i sada uključeni u svaki projekat Vlade“, kazala je Mihajlović.

Kaže da je situacija u IKS-u ranije bila drugačija jer je bila mesto na kojem su pojedinci pokušavali da ostvare lične i finansijske interese, a da je danas kuća za sve inženjere.

Predesednik IKS-a Rajko Unčanin kaže da je IKS asocijacija koja okuplja 28.640 inženjera svih struka i da je njen osnovni sadržaj rada da razvija inženjerstvo kao stvaralačku struku u našem društvu.

Kaže da je cilj komore da se stvore uslovi da se preko planiranja i projektovanja inženjeri osposobe da grade nove puteve, mostove, zgrade i mnoge druge projekte.

Unčanin je rekao i da će na svakih šest meseci IKS Ministarstvu podnositi izveštaj o uključenosti komore u izgradnju raznih projekata i unapređenju njihovog znanja.

Predsednik Upravnog odbora IKS-a Zoran Ilić kaže da sporazum predviđa i ozbiljne promene u organizacionoj strukturi komore na taj način da inženjeri sami donose odluke koje se tiču njihove budućnosti i rada.

Kaže da je sporazum potpisan na inicijativu potrpredsednice Vlade Zoprane Mihajlović dodajući da država danas izvodi složene projekte gde je potrebno i prisustvo naših inženjera.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.