U trendu

Tviter otkrio javnosti neke delove izvornog koda, Mask želi transparentnost

PALO ALTO – Kompanija Tviter otkrila je javnosti, u skladu sa odlukom vlasnika Ilona Maska, neke delove svog izvornog koda koji su, između ostalog, odgovorni za algoritam na osnovu kojeg ova društvena mreža preporučuje sadržaj korisnicima.

Izvorni kodovi za mnoge delove Tvitera otpremljeni su u dva virtuelna skladišta na popularnoj platformi za deljenje kodova Githab, saopštila je kompanija, prenosi Rojters.

Korisnici Tvitera i programeri sada mogu da pogledaju na koji način funkcioniše ova društvena mreža i predlože promene algoritma.

Kompanija je navela da kod zadužen za predloge reklama korisnicima Tvitera nije objavljen, kao ni podaci koji bi ugrozili privatnost i bezbednost korisnika

Vlasnik Tvitera Ilon Mask je saopštio da će transparentnost po pitanju koda dovesti do većeg poverenja korisnika i značajnog poboljšanja ove društvene mreže.

„Nema sumnje da će biti otkrivene neke stvari koje će nas postideti, ali mi ćemo ih brzo popraviti“, naveo je Mask u objavi na Tviteru.

Prošle nedelje su neki delovi izvornog koda Tvitera procureli na Gitahabu, a kompanija je izrazila nadu da će odgovorni za ovo nelagalno deljenje koda biti privedeni pravdi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.