U trendu

U Beogradu se grade stanovi za izbeglice, u planu naseljavanje još 5 opština Srbije

Do kraja godine u beogradskom naselju Ovča biće završena izgradnja 235 stanova za izbegličke porodice, u okviru Regionalnog stambenog projekta, dok bi u još pet opština Srbije trebalo da počnje izgradnja još 120 izbegličkih stanova, rekla je Danijela Popović Roko iz Komesarijata za izbeglice i migracije.

Regionalni stambeni projekat je zajednički program Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske, koji sprovodi Komesarijat za izbeglice i migracije uz podršku Razvojne banke Saveta Evrope, OEBS-a i UNHCR-a.

Njegovim realizovanjem, rekla je pomoćnik komesara u Komesarijatu za izbeglice i migracije Popović Roko, trajno će se rešiti stambeno pitanje za najugroženije porodice, koje su izbegle iz ratom pogođenih zemalja bivše Jugoslavije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Što se Srbije tiče, objasnila je, trenutno se gradi 235 stanova u Ovči, a počinje i izgradnja 120 stanova u pet opština Srbije, Vršcu, Kruševcu, Paraćinu, Prokuplju i Sremskoj Mitrovici, rekla je Popović Roko i najavila da se kraj izgradnje započetih stanova očekuje do kraja godine, do kada će početi i izgradnja 120 stanova.

Regionalni projekat inače predviđa stambeno zbrinjavanje za ukupno 5.200 porodica, odnosno 15.000 ljudi.

Do sada je, kaže ona, potpisano ugovora u vrednosti od blizu 90 miliona evra za preko 4.000 stambenih rešenja, a program se sprovodi na celoj treritoriji Srbije u 117 opština.

U 49 opština planira se, objasnila je, izgradnja stanova, dok se u ostalim dodeljuju paketi građevinskog materijala, kroz dodelu montažnih kuća i kroz kupovinu seoskih domaćinstava.

Iz Komesarijata su, kazala je Popović Roko, zadovoljni dosadašnjih rezulatima, posebno s obzirom na sve prepreke s kojima su se u počektu susretali.

„Ukupni rezultati do sada su dobri imajući u vidu da se u početku dosta radilo na tome da opštine imaju dovoljno kapaciteta i podrške da bi kapacitet sami sprovodili na svojoj teritoriji“, navela je.

Do sada je obezbeđeno, podsetila je 700 stambenih rešenja u četiri tipa. Naime, dodeljene su montažne kuće, dati su paketi građevinskog materijala i kupljene seoske kuće. Do kraja godine se, najavila je, očekuje završetak izgradnje stanova.

Osim Ovče, u Beogradu će se graditi još stanova u opštini Kamendin, najavila je Popović Roko.

Vrednost projekta onakva kakav je on pripremljen na samom početku bila je 583 miliona evra, rekla je, a na donatorskoj konferenciji održanoj 2012. prikupljeno je polovina sredstava, oko 260 miliona evra.

Najveći donatori ovog projekta, kazala je ona, jesu Evropska unija i Sjedinjene američke države, a značajnu pomoć uputile su i između ostalih i Švajcarska, Italija, Turska a ukupno ima 27 donatora.

Projekat, kao i njegovi dosadašnji rezultati, biće predstavljeni na sutrašnjoj konferenciji za medije u Novom Sadu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar