U trendu

Niš: Uhapšeno sedmoro zbog malverzacija prilikom nabavke boje za saobraćajnice

Po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Nišu, posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije, niška policija uhapsila je sedam osoba osumnjičenih da su počinili krivično delo prilikom nabavke boja i razredjivača na tenderu koji je raspisao niški Parking servis pri čemu su to javno komunalno preduzeće oštetili za 6,4 miliona dinara. 

U saopštenju Višeg javnog tužilaštva se navodi da se medju uhapšenima nalaze dvoje zaposlenih u preduzeću Pamax trgovina DOO Niš, dvoje zaposlenih u Parking servisu, jedan zaposleni u Direkciji za izgradnju grada Niša i po jedan zaposleni u firmama Goex DOO Prokuplje i Pomoravlje Niš. 

„Slobode su lišeni zakonski zastupnik preduzeća Pamax trgovina DOO Niš A.P (36), odgovorno lice u tom preduzeću M.P. (45), zakonski zastupnik preduzeća Goex DOO Prokuplje G.V. (55) i zakonski zastupnik preduzeća Pomoravlje D.A (42). Zbog sumnje da su pomenutim licima pomogli u izvršenju krivičnog dela uhapšeni su su zaposleni u Parking servisu P.N. (47) i N.R. (39), i radnik Direkcije za izgradnju grada Niša S.M. (65)“, navodi se u saopštenju Višeg javnog tužilaštva.

U saopštenju je takodje rečeno da postoji osnov sumnje da je A.P. iz Niša, 2016. godine, radi učestvovanja u javnoj nabavci boja i razredjivača za potrebe Parking servisa uz pomoć D.A. i M.P. iz Niša i G.V. iz Prokuplja, podnela ponudu zasnovanu na lažnim podacima.

„Operativnim radom je utvrdjeno da je je D.A. prepravio datume na pratećim izveštajima o ispitivanju boja i razredjivača Instituta za puteve iz Beograda, izdatim još 2007. godine, te naveo 2016. godinu kao vreme navodnog izdavanja. Lažni izveštaji su posredstvom G.V. iz Prokuplja prosledjeni M.P. iz Niša koji ih je odštampao, nakon čega je tako formiranu konkursnu dokumentaciju A.P. potpisala i predala Parking servisu Niš „, navodi se u saopštenju. 

Postoji osnov sumnje, dodaje se u saopštenju, da su P.N., V.R. i S.M, tokom 2017. godine, postupajući kao članovi komisije za javnu nabavku Parking servisa pored nabavke bele boje za saobraćajnu signalizaciju, predvideli i nabavku plave, crvene, sive i žute boje, iako njihovo korišćenje u obeležavanju puteva nije bilo predvidjeno važećim propisima.

„Preduzeće Pamax-trgovina DOO Niš ponudilo je navedene boje po neuobičajeno niskoj ceni, istovremeno nudeći i belu boju, ali po ceni znatno većoj od cene drugog ponudjača. Shodno tako predvidjenim potrebama nabavke, ugovor je dodeljen preduzeću Pamax-trgovina DOO Niš koje je isporučilo jedino belu boju i to po ceni drastično većoj od tržišne, čime je JKP Parkig servis naneta šteta u iznosu od 6,4 miliona dinara“, kazali su u tužilaštvu. 

Osumnjičenima je odredjeno zadržavanje do 48 časova i u tom roku biće saslušani u posebnom odeljenju Višeg javnog tužilaštva u Nišu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.