„Ako Haradinaj ne bude pušten, nema stabilnosti“

Poslanik kosovskog parlamenta iz Alijanse za budućnost Kosova (ABK) Time Kadrijaj tvrdi da na Kosovu neće biti stabilnosti ako lider te partije, bivši komandant OVK Ramuš Haradinaj, koga Srbija potražuje zbog ratnog zločina, ne bude pušten iz pritvora u Francuskoj, prenosi danas „Epoka e Re“.

Haradinaj, nekadašnji vođa OVK, bivši kosovski premijer, danas na čelu opozicione Alijanse za budućnost Kosova, uhapšen je 4. januara na granici Švajcarske i Francuske po Interpolovoj poternici, po poternici Interpola, na zahtev Srbije.

Srbija je potom uputila Francuskoj zahtev za njegovo izručenje, a on je nedelju dana kasnije pušten da odluku Apelacionog suda u Kolmaru o zahtevu Srbije za ekstradiciju čeka na slobodi, ali mu je oduzet pasoš i zabranjeno da napušta teritoriju Francuske.

Francuski sud je u dva navrata odlagao odluku o zahtevu, odnosno davanje mišljenja povodom zahteva Srbije za izručenje Haradinaja.

Apelacioni sud u Kolmaru je početkom meseca tražio da mu se do kraja marta dostave pojašnjenja zakonskih odredbi koje se odnose na dela za koja se Haradinaj tereti u Srbiji, budući da je za 6. april zakazan nastavak rasprave o zahtevu Srbije za izručenje Haradinaja.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike