U trendu

USTP pozdravilo hitnost u postupanju Ustavnog suda Srbije

Udruženje sudijskih i tužilačkih pomoćnika (USTP) Srbije pozdravilo je danas odluku Ustavnog suda Srbije da hitno pokrene postupak za ocenu ustavnosti i zakonitosti pravilnika Državnog veća tužilaca (DVT) o izboru javnih tužilaca koji se prvi put biraju na tu funkciju, ali je ocenilo da takva odluka nipošto znači da je izbor tužilaca u prethodnom periodu bio nezakonit.

Udruženje navodi da je ovakva ažurnost kvalitet u radu USS i da će se hitnost u postupanju „bez izuzetka očekivati i povodom drugih inicijativa za ocenu ustavnosti i zakonitosti akta kojima se uredjuje postupak prvog izbora na pravosudnu funkciju, kao i donošenje privremenih mera, koje su po pravilu, izostajale“.

Medjutim, kako navodi USTP, „neprihvatljiva je i formalno pravno apsolutno netačna ocena da se ovakvom odlukom Ustavnog suda Srbije faktički priznaje da je u prethodnom periodu izbor zamenika javnih tužilaca koji se biraju prvi put po osporenom Pravilniku Državnog veća tužilaca (DVT) nezakonit“.

Ustavni sud prihvatio je inicijativu Alumni kluba Pravosudne akademije i Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti, i pokrenuo postupak za utvrdjivanje nezakonitosti pravilnika DVT-a o izboru javnih tužilaca koji se prvi put biraju na tu funkciju.

Po oceni Alumni kluba Pravosudne akademije, odluka Ustavnog suda „priznaje“ da je u prethodnom periodu po spornom pravilniku nezakonito izabrano nekoliko desetina novih tužilaca, koji danas u Srbiji „vode istrage i podižu optužnice“.

Udruženje pita da li je „po toj logici odluka kojom je utvrdjeno da su odredbe člana Zakona o Pravosudnoj akademiji suprotne odredbama Ustava, osnov za zaključak da su sudije i zamenici javnog tužioca, koji su birani na osnovu tog člana, neustavno izabrani“.

„USTP smatra da nisu, ali se pita da li Alumni klub ovakvim argumentima nesvesno dovodi u pitanje i izbor svojih kolega, nekadašnjih polaznika početne obuke Pravosudne akademije, pored toga što bespotrebno kalja ugled svih izabranih nosilaca javnotužilačke funkcije“, navodi se u saopštenju.

Navodi saopštenja Alumni kluba da je DVT, čiji su članovi izabrani predstavnici tužilačke organizacije, Republički javni tužilac i Ministar pravde, osporenim Pravilnikom „pokušalo da izigra zahteve EU“, po oceni USTP predstavlja krajnje malicioznu i neutemeljenu tvrdnju.

USTP podseća da radna grupa DVT koja je radila na nacrtu Pravilnika obuhvatila veliki broj predstavnika struke, uključujući i predstavnika Alumni kluba, te da je usvajanju Pravilnika u DVT prethodila ozbiljna i široka javna rasprava, u kojoj su svi bili slobodni da iznesu primedbe na njegov nacrt pre usvajanja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.