U trendu

DS: Premijerka da odgovori da li sporazum sa Prištinom znači stolica za Kosovo u UN

Demokratska stranka (DS) upitala je danas premijerku Anu Brnabić da li postizanje pravno-obavezujućeg sporazuma sa Prištinom znači i davanje Kosovu stolice u UN i na osnovu čega zasniva uverenje izrečeno u Berlinu da će odnosi Beograda i Prištine biti harmonizovani do 2025. godine.

„Kako i kada smo od istorijskog govora predsednika Vučića o budućnosti južne srpske pokrajine, kako ga je Brnabićka ocenila, stigli do njene ocene date stranim medijima da je izvesniji dogovor sa Prištinom od članstva Srbije u EU? Proističe li ova tvrdnja iz unutrašnjeg dijaloga koji Vučić permanentno vodi sa samim sobom ili iz dijaloga sa faktorima odlučivanja u spoljnom svetu? Da li je njoj samo dodat mikrofon da kaže narodu ono što predsednik ne sme?“, upitala je DS.

Ta stranka je u saopštenju navela da iskustvo ukazuje da trajni mir i stabilnost na Balkanu može da se postigne samo u okviru perspektive članstva u Evropskoj uniji, a da je preduslov za Srbiju rešavanje svih bilateralnih problema koje zemlje ovog regiona imaju.

„Šest godina je potrošeno u koncipiranju Platforme o Kosovu, izbornih obećanja koja su se ticala Kosova, tumaranja i lutanja bez voznog reda, u razmenjivanju jedne neostvarive ideje za drugu ostvarivu samo na papiru, fingiranog sučeljavanja i nepostojećeg konsenzualnog dogovora… Potrošeno vreme za sučeljavanje sa prošlošću i budućnošću sada se pretače u nešto o čemu gradjani ništa ne znaju, što će ih obavezivati i omedjati“, dodala je ta stranka.

DS je, takodje, upitala ko je premijerki „došapnuo novi datum“ i kako su i kada tehnički pregovori u Briselu evoluirali do pregovora o punoj normalizaciji.

„Podrazumeva li normalizacija stolicu Kosova u UN, naše priznanje druge države ili kršenje Ustava svoje zemlje?“, navela je DS u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.