U trendu

Kabinet premijera Grčke: Ubuduće 'Severna Makedonija', poziv za NATO i EU tek posle ratifikacije

 „Severna Makedonija“ je novi naziv Makedonije o kojem su se sporazumeli Atina i Skoplje, rečeno je na „neformalnom brifingu“ u kabinetu grčkog premijera Aleksisa Ciprasa, prenosi večeras na internetu atinski list „Katmerini“.

Izvori iz kabineta su naveli da je dobitk za Grčku to što joj sporazum omogućava da „vrati sebi istoriju drevne Makedonije, koju su svojatale ranije vlade suseda“.

Isti izvori napominju da „sporazum predviđa da Grčka ratfikuje sporazum tek pošto bude završena ustavna revizija u susednoj zemlji“.

Uz to, „poziv (Makedoniji) da se pridruži NATO-u i da otvori pregovore sa EU uslediće po ratifikaciji sporazuma u Skupštini BJRM, a njeno članstvo u obe organizacije će biti moguće tek posle ustavne revizije, a u pozivu za to će izričito biti navedeno da je poziv nevažeći ako ne bude revizije Ustava“.

Cipras o sporazumu s Makedonijom: Imamo dobar sporazum; Pavlopulos: Odgovornost je na njnima

Premijer Grčke Aleksis Cipras je danas popodne rekao predsedniku Republike Prokopisu Pavlopulosu da je danas sa Zoranom Zaevom, premijerom Makedonije s kojom se Grčka spori oko njenog naziva još od 1991. godine, postignut „dobar sporazum, koji ispunjava sve uslove koje je postavila grčka strana i ono što nazivamo nacionalna linija“.

Sporazum čije se objavljivanje očekuje, dvojica premijera bi trebalo da potpišu sledećeg vikenda na zajedničkoj granici svojih zemalja, u Prespi.

Cipras je Pavlopulosa u direktnom TV-prenosu obavestio o drugom i odlučujućem, popodnevnom telefonskom razgovoru sa Zaevom.

Premijer je rekao da je „srećan zbog postizanja sporazuma“ koji predvidja da se budući naziv Makedonije – koji još nije objavljen,  koristi u svim prilikama i za sve potrebe – „erga omnes“, na čemu je posebno insistirala Vlada Grčke, i istakao da će „susedi sprovesti ustavnu reformu da bi promenili svoj naziv“.

„Najvažnije je – rekao je Cipras Pavlopulosu – što se sporazumom učvršćuje istorijsko i civilizacijsko nasleđe antičke grčke Makedonije“ kao samo grčke, jer je „ranije bilo nekih koji su pokušavali da prisvoje deo naše kulturne baštine, što je činilo prepreku između dva naroda“.

„Sporazumom se predviđa da će stupiti na snagu ratifikacijom u parlamentu, pošto druga strana (Makedonija) sprovede izmenu Ustava“, rekao je Cipras.

Zaključio je rekavši da je „ovo istorijski trenutak“ da je „naša dužnost da trezveno procenimo sporazum koji je, po mom mišljenju, veoma važan istorijski korak“.

Predsednik Grčke Republike je pred kamerama rekao na sastanku s premijerom da je „od sada jasno da je odgovornost na susedima (Makedoniji) za to da li zaista nameravaju da se pridržavaju uslova koje smo postavili“.

„Preduslov za bilo koji sporazum je revizija Ustava susedne zemlje (Makedonije). Iz toga će se videti, iz izmena kojih će biti, da li će se pridržavati svih obaveza koje su preuzeli. Ali, glavna stvar je da Grčka pokazuje poštovanje i demokratsku osetljivost prema susednoj državi. To nije samo pravno pitanje, već je to i stvar demokratske osetljivosti prema Evropi“, rekao je Pavlopulos.

Predsednik je zaključio da „to poštovanje istorije koja je toliko dugo propatila i zbog neodgovornog odnosa lidera susedne zemlje, to poštovanje, jeste pasoš za dalji razvoj tog naroda“ – jer od sporazuma s Grčkom zavisi približavanje Makedonije EU i NATO.

Premijer Grčke je posle sastanka sa šefom države otišao da obavesti lidere političkih stranaka o ključnim tačkama sporazuma i da od predsednika Skupštine zatraži posebno zasedanje o sporazumu.

Po nezvaničnim informacijama, naziv o kojem su se dve strane dogovorile je „Severna Makedonija“, ali se dodaje da su još jutros na stolu bili i predlozi: „Nova Makedonija“ i „Gornja Makedonija“ – svi samo na makedonskom.

U Atini se prenosi da je predsednik Makedonije Djordje Ivanov oštro protiv dogovora koji je sklopio Zaev, te je rekao da država „tako važan problem ne može rešiti telefonom“ i da to „ne bi trebalo da bude lična stvar dva premijera“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.