U trendu

Kuburović: Nacrt ustavnih amandmana najesen u Skupštini

Ministarstvo pravde Srbije će do kraja avgusta završiti svoj deo posla i uputiti Vladi Srbije na usvajanje nacrt ustavnih amandmana, najavila je danas ministarka Nela Kuburović. 

Ministarka je kazala u Kragujevcu da očekuje da će se predlog amandmana tokom jeseni biti u skupštinskoj proceduri.

Kuburović je rekla da je obaveza Ministarstva i Vlade da ustavne amandmane usklade s nedavnim mišljenjem Venecijanske komisije, a i procedura izmene Ustava je komplikovana.

„Vlada prvo treba da uputi predlog Narodnoj skupštini da se uopšte pristupi izmeni Ustava, treba da se postigne dvotrećinska većina u parlamentu. I tek kada parlament prihvati izmenu Ustava, može da se govori o budućim ustavnim amandmanima“, kazala je Kuburović i dodala da će Skupština organizovati javno slušanje i javnu raspravu o tome.

„Nadamo se da ćemo do kraja godine biti u mogućnosti da iznesemo predloge na glasanje koji, takodje, treba da budu usvojeni sa dvotrećinskom većinom i nakon toga potvrdjeni od strane gradjana na referendumu“, kazala je ministarka.

„Ustav je samo osnova za donošenje budućih zakona“, kazala je Kuburović koja uskoro očekuje i druge novine jer „veliki set zakona u oblasti pravosudja treba da se menja i uskladi“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.