U trendu

Ministar odbrane: Srbija opredeljena za globalnu saradnju

Ministar odbrane Srbije Zoran Djodjević izjavio je danas na Moskovskoj konferenciji o medjunarodnoj bezbednosti da je Srbija opredeljena za regionalnu i globalnu saradnju u oblasti odbrane i bezbednosti.

On je u govoru rekao da je Srbija na tu saradnju spremna, da je njena medjunarodna pozicija „značajno unapredjena proteklih godina“, te da je Srbija „ključni faktor u regionu za održavanje mira i stabilnosti, pre svega u borbi protiv globalnog terorizma koji je postao glavni svetski bezbednosni izazov i rizik“, piše u saopštenju Ministarstva odbrane Srbije.

„Srbija se pokazuje kao uspešna u rešavanju posledica migrantske krize, sprečavajući potencijalne pretnje, medju kojima je terorizam. Iz tih razloga sam posebno ponosan na odličnu saradnju u okviru Mešovitih snaga Ministarstva unutrašnjih poslova i Vojske Srbije, koje na human i profesionalan način nastoje da ublaže posledice migrantske krize“, rekao je Djordjević.

Ministar je istakao da je Srbija „odgovoran, pouzdan i predvidiv partner“, koji „kao kandidat za EU želi da deli odgovornost sa evropskim partnerima, ali i da sa svim činiocima medjunarodne bezbednosti razvija saradnju i time doprinese globalnoj bezbednosti“.

Stoga će, kako je naveo, Ministarstvo odbrane nastojati da, uvažavajući spoljnopolitičke prioritete, dodatno ojača saradnju sa svim strateškim partnerima, posebno u oblasti izvodjenja zajedničkih vežbi.

Djordjević je istakao da je Srbija čvrsto opredeljena za politiku vojne neutralnosti, štiteći i promovišući svoje nacionalne interese.

Srbija pritom, kako je naveo, ima intenzivne odnose s Rusijom, uključujući vojnu i bezbednosnu saradnju, a „upravo je podrška zemalja koje nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova od neprocenjivog značaja u odbrani naših nacionalnih interesa“.

„Pored migrantske krize, Kosovo i Metohija je i dalje glavni bezbednosni izazov za našu zemlju“, dodao je Djordjević.

Naglasio je da Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova s kojim je „put do trajnog i održivog rešenja moguć je jedino kroz pregovore, u skladu s medjunarodnim pravom“.

Šesta Moskovske konferencije o medjunarodnoj bezbednosti je počela govorom ministra odbrane Ruske Federacije Sergeja Šojgua.

Na konferenciji čija je tema „Globalna bezbednost: Izazovi 21. veka“, učestvuje više od 750 zvaničnika, medju kojima su ministri, vojni stručnjaci i naučnici iz 86 zemalja, predstavnici UN, OEBS-a, SOS-a, ZND, ODKB i Medjunarodnog komiteta Crvenog krsta.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar