Ne uslovljavati zemlje Balkana članstvom u NATO

Zemljama Zapadnog Balkana treba ostaviti mogućnost slobodnog izbora za članstvo u NATO, bez pritisaka, po slobodnoj volji i izboru, izjavio je danas u Skupštini Srbije predsednik parlamentarne delegacije Italije pri Centralno-evropskoj inicijativi Lodoviko Sonego (Lodovico Sonego).

On je na sastanku sa članovima Odbora Skupštine Srbije za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku, kazao da Italija snažno podržava evropske integracije Srbije i da pruža punu podršku što bržem otvaranju pregovaračkih poglavlja.

Kako je saopštila pres služba Skupštine Srbije, Sonego je rekao da se priprema deklaracija kojom bi se Evropskoj uniji uputila poruka o značaju nastavka proširenja.

Pozvao je predstavnike Skupštine Srbije da učestvuju u radu Generalne skupštine CEI, koja će u novembru biti održana u Skoplju.

“Cilj skupa u Skoplju treba da bude podsećanje Evrope da je Zapadni Balkan i dalje otvoreno evropsko pitanje, čiji značaj ne sme biti podcenjen”, naglasio je Sonego.

Na sastanku je razgovarano i o unapređenju infrastrukture, transporta i energetike.

Predsednica Odbora Aleksandra Tomić je ukazala da postoji velika zaniteresovanost italijanskih poljoprivrednika za srpsko tržište, te da im je neophodno omogućiti da putem IPARD fondova EU investiraju u Srbiji.

(Beta)

Ostavite komentar