U trendu

Zorana Mihajlović traži novu Strategiju za sprečavanje nasilja nad ženama i devojčicama

Predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost i potredsednica Vlade Srbije, Zorana Mihajlović izjavila je da hitno treba doneti novu Strategiju za sprečavanje i suzbijanje nasilja nad ženama i devojčicama.

Ona je to rekla povodom početka primene Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, koji je ocenila kao prvi, važan korak u suzbijanju i kažnjavanju porodičnog nasilja u Srbiji.

„Nakon formiranja nove Vlade, nastavićemo da radimo na suzbijanju i eliminisanju nasilja nad ženamama i devojčicama, u skladu sa vizijom Srbije kao tolerantnog društva sa nultom tolerancijom prema bilo kom obliku nasilja“, rekla je Zorana Mihajlović, saopštio njen kabinet.

Ona je kazala da je važno što će Srbija konačno imati bolju koordinaciju svih nadležnih organa i da će se formirati evidencija slučajeva nasilja nad ženama i devojčicama, dodavši da su to mere za koje se Koordinaciono telo odavno zalaže.

„Nacionalnom strategijom za rodnu ravnopravnost 2016-2020, sa Akcionim planom do 2018. godine, Srbija se obavezala da radi na sprečavanju i suzbijanju nasilja nad ženama i devojčicama i kroz unapredenje našeg zakonodavstva. Zakon koji je od juče na snazi je prvi važan korak u dostizanju ciljeva koje smo pred sebe postavili“, rekla je Zorana Mihajlović, koja je i ministarka gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

On je rekla da su za sprečavanje nasilja u porodici veoma važne nove mogućnosti da nasilnik odmah bude udaljen iz stana u kojem živi zajedno sa žrtvom ili da mu se zabrani prilazak žrtvi, kao i strože mere za organe koji ne primenjuju propise ili ne prijavljuju nasilje.

Po njenim rečima, te mere će povećati odgovornost svih koji postupaju u slučajevima porodičnog i rodno zasnovanog nasilja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.