U trendu

ALB: Ujedinjena opozicija u raskolu oko izbora?

TIRANA – U Albaniji je danas poslednji dan za podnošenje zahteva za učešće na lokalnim izborima 13. oktobra, a
domaći mediji spekulišu da je ujedinjena opozicija u toj zemlji u raskolu oko učešća.

Navode da su tri opozicione stranke prijavilje svoje učešće na lokalnim izborima 13. oktobra, dok najveća opoziciona Demokratska partija još nije donela odluku o učešću na izborima, prenosi portal a1on.

Iz druga po veličini opozicione stranke u Albaniji, Socijalistički pokret za integraciju (LSI), nisu želeli da komentarišu da li je opozicija podeljena oko lokalnih izbora zakazanih za 13. oktobra.

„Mi smo podneli zahtev za registraciju za učešće na izborima. Važno je da je 13. oktobar legitiman dan izbora za lokalnu vlast prema uredbi predsednika Ilira Mete“, izjavio je generalni sekretat LSI Endrit Braimlari nakon dostavljanja zahteva albanskoj Centralnoj izbornoj komisiji.

On je pozvao članove CIK iz redova vladajuće Socijalističke partije Edija Rame da prihvate uredbu predsednika, jer, kako je rekao, u suprotnom će snositi krivičnu odgovornost.

Osim LSI, zahtev su podneli i Republikanska partija, kao i Agrarna partija, koji su takođe deo albanske ujedinjene opozicije.

Sa druge strane, lider najveće opozicione partije u toj zemlj Demokratske partije, Ljuljzim Baša, poručio je da izbori nisu pitanje brojke, već standarde.

„Bitka za slobodne izbore ne predstavlja bitka za interes stranke, već bitka za svakog Albanca. Rešenje nije idite vi, da bismo došli mi, već je reč o bici za Albaniju sa evropskim sandardima“, rekao je Baša.

Prema njegovim rečima, rešenje krize u kojoj se nalazi ta zemlja od početka ove godine, „započinje se kažnjavanjem korumpiranih političara koji kupuju glasovi i sarađuju sa organizovanim kriminalom“.

Vladajuća Socijalistička partija premijera Edija Rame već je sprovela lokalne izbore u toj zemlji 30. juna, i pored odluke predsednika Mete o odlaganju tih izbora zbog bojkota opozicije.

Albanski predsednik Ilir Meta zahteva 13. oktobra pored lokalnih, da se održe i parlamentarni i predsednički izbori, kao jedan od mogućih načina za izlazak iz političke krize jer u suprotno, kako je rekao, Albanija neće dobiti datum za pregovore sa EU do kraja oktobra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.