U trendu

Ambasadori zažalili što su prekršili pravila službe

PODGORICA – Trojica crnogorskih ambasadora u SAD, Austriji i Vatikanu, koji su platili kaznu u iznosu 600 evra izrečenu službenici Ministarstva spoljnih poslova, Mirni Nikčević, zbog vređanja vernika SPC, žale zbog kršenja pravila službe.

Nakon što su premijer Duško Marković i ministar spoljnih poslova, Srđan Darmanović, obavili razgovor sa ambasadorima Miodragom Vlahovićem, Nebojšom Kaluđerovićem i Željkom Perovićem, oni su se saglasili da ta njihova reakcija nije bila u skladu sa standardima i dobrom praksom u obavljanju diplomatske dužnost.

Kako je saopšteo iz Ministarstva spoljnih poslova, ambasadori su izrazili žaljenje zbog kršenja profesionalnih pravila i pogrešne procene u vezi sa njihovim javnim istupanjem.

„Zauzet je stav da se propusti ovakvog karaktera ubuduće ne mogu tolerisati. Ministarstvo spoljnih poslova će u ovom slučaju postupiti u skladu sa Zakonom o spoljnih poslovima i pravilima službe“, znavodi se u saopštenju.

Ambasadori Vlahović, Kaluđerović i Perović ranije su platili kaznu od 600 evra, izrečenu suspendovanoj službenici tog resora Mirni Nikčević, a potom su saopštili da je nju lako kazniti, ali da je, kako su naveli, teško trpeti i ćutati na nepoštovanje i ugrožavanje Crne Gore i zatiranje svega crnogorskog.

Nikčevićeva je kažnjena zato što je na društvenim mrežama vređala vernike Srpske pravoslavne crkve na Trojičinski dan u podgoričkom hramu, nazivajući ih neprimerenim imenima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.