U trendu

Bugarin među žrtvama pucnjave u Nemačkoj

SOFIJA – Među žrtvama pucnjave u mestu Hanau u Nemačkoj je i jedan državljanin Bugarske, saopštilo je danas bugarsko Ministarstvo spoljnih poslova.

Bugarska nacionalna televizija je objavila da je u pitanju Kalojan Velkov (32) i da im je njegova supruga potvrdila da je ubijen u Nemačkoj.

Predsednik Bugarske Rumen Radev je uputio izraze saučešća nemačkom kolegi Fran-Valteru Štajnmajeru, ističući da rasizam i ksenofobija vode ka mržnji i netoleranciji.

Radev je, kako prenosi BTA, potvrdio odlučnost Bugarske da doprinese naporima međunarodne zajednice u borbi protiv radikalizma, ksenofobije i rasizma.

Bugarski premijer Bojko Borisov je, u telegramu upućenom nemačkoj kancelarki Angeli Merkel, naveo da „takva dela terorizma ukazuju na naophodnost da naše zemlje budu ujedinjene u zaštiti naših vrednosti protiv svake vrste ugrožavanja zdravlja, života i slobode“.

Tobijas R. osumnjičen da je u dva nargila bara u Hanau ubio devet osoba, zatim svoju majku pa sebe, objavio je nekoliko dana pred zločin video klip i manifest na Internetu u kojima iznosi svoje ultradesničarske i ksenofobne stavove.

U tom video snimku on na tečnom engleskom upućuje „ličnu poruku svim Amerikancima“ tvrdeći da u SAD postoje tajne, podzemne vojne baze u kojima se deca zlostavljaju i ubijaju.

„Tamo se obožava i đavo“, kaže on i poziva Amerikance da se bore protiv toga.

Takođe, negativno je govorio o migrantima iz arapskih zemalja i Turske.

Kako prenosi „Velt“, Tobijas R. bio je ubeđen i da ga stalno prati „jedna organizacija koja deluje na osnovu tajne službe“.

Međutim, indicija da će počiniti zločin u klipu nema.

Prema infomracijama iz bezbednosnih krugova, napadač je ostavio i manifest na 24 strane u kojem kaže da nije dovoljno proterati neke etničke zajednice već da čitav niz naroda mora „potpuno da bude uništen“ a među njima pola Azije, razni narodi iz severne Afrike i Izrael.

Prema sopstvenim rečima, rođen je 1977. godine, a studirao je bankarstvo u Frankfurtu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.