U trendu

Cerar: Dijalog o spornim pitanjima s Hrvatskom samo kad ima smisla

Slovenački premijer Miro Cerar izjavio je danas da će njegova vlada „nastaviti započete pravne procese“ u vezi spora oko arbitraže o granici s Hrvatskom i problema hrvatskih štediša u nekadašnjoj Ljubljanskoj banci, ali da je „otvorena za dijalog kad on ima smisla“.

„Slovenija je uvek otvorena za dijalog kad je to moguće i kad ima smisla i to će se nastaviti, ali nećemo popustiti kad se radi o našim pravnim interesima“, kazao je Cerar na konferenciji za novinare u Brdu kod Kranja gde je održan samit Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP), prenela je Hina.

Prema njegovim rečima Slovenija je „bila primorana“ na pravne poteze jer Hrvatska na njena ranija upozorenja „nije reagovala“, pa će se ti postupci, kako je najavio, i nastaviti, osim ako Hrvatska u medjuvremenu ne pristane na primenu arbitraže i ne promeni stav o tužbama protiv Ljubljanske banke zbog tzv. prenesene štednje pred hrvatskim sudovima.

Odgovarajući na pitanje novinara kako to da nije došlo do bilateralnog sastanka s hrvatskim premijerom Plenkovićem, Cerar je kazao da je s Plenkovićem „razmenio nekoliko reči, ali da nije bilo prilike za temeljitiji razgovor o problematičnim pitanjima“.

Predložio je da se o tome ne raspravlja opširnije dok su u toku postupci koje je u vezi s otvorenim pitanjima pokrenula Slovenija, ocenivši da je njihovo rešavanje zbog razlika i hrvatskog stava o arbitraži došlo „u slepu ulicu“.

Cerar je ponovio stav Ljubljane da Hrvatska nepristajanjem na implementaciju arbitražne presude krši medjunarodno pravo, zbog čega se Slovenija obratila Evropskoj komisiji i najavila moguću tužbu sudu EU u Luksemburgu, a „protivpravnim“ je nazvao i presude hrvatskih sudova protiv Ljubljanske banke jer ih je trebalo obustaviti prema memorandumu dve vlade potpisanom pred ulazak Hrvatske u EU.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike