U trendu

Cipras: Države zapadnog Balkana da se distanciraju od nacionalizma

Grčki premijer Aleksis Cipras i predsednik Saveta Evrope Donald Tuska razgovarali su danas u Atini o izazovima sa kojima se suočava priveda EU i posebno o dogovoru u pregovorima evropskih kreditora i Grčke, kao i o izbegličkoj krizi.

Cipras je, kako je prenela Radio Slobodna Evropa, nakon razgovora sa Tuskom „u četiri oka“ izjavio da države Zapadnog Balkana treba da se distanciraju od naconalizma i da poštuju dobrosusedske odnose.

„Verujem da je evropska perspektiva Balkana treba da se zasniva na distanciranju od nacionalizma, uz poštovanje principa dobrosusedskih odnosa i poštovanje ljudskih prava“, rekao je Cipras.

Govoreći o izbegličkoj krizi, Cipras je rekao da sporazum EU i Turske o kontroli granice treba dase poštuje i izrazio nezadovoljstvo pojedinim zemljama članicama EU koje, kako je rekao, ne poštuju zajedničke odluke i ne žele da prihvate izbeglice.

Prema Tusku, najteži izazovi izbegličke krize u Grčkoj i EU su premašeni, ali i da bi trebalo da ulože napore da se efikasno bave problemom.

Tusk je primetio rekao da je situacija u Grčkoj značajno poboljšana ne samo u pogledu ekonomije, već i u smislu izbegličke krize.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.