U trendu

Ji i Kormak prekršili osnovno načelo međunarodnog prava

Poslednja komunikacija zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD Hojta Jia i ambasadorke Morin Kormak sa zvaničnicima Republike Srpske, predstavlja direktno kršenje osnovnog načela međunarodnog prava – neuplitanje stranih vlada u unutrašnje poslove suverenih zemalja i poštovanje njihove političke nezavisnosti.

To se navodi u memorandumu koji je američkim zvaničnicima uputila firma „Picard Kentz & Rowe“, u svojstvu savetnika Vlade Srpske u oblasti međunarodnog prava, preneli su banjalučki mediji, pozivajući se na Srnu.

U memorandumu koji je Jiu i Kormakovoj upućen kao odgovor na zahteve koje su izneli i posledice kojima su zapretili u komunikaciji sa predsednikom RS Miloradom Dodikom i premijerkom Željkom Cvijanović, ističe se da je u toj komunikaciji prekršena i obaveza koju diplomate imaju po osnovu Bečke konvencije o diplomatskim odnosima – „da se ne mešaju u unutrašnje poslove države“.

U dopisu, koji je Jiu i Kormakovoj poslat 4. januara, podseća se da su Dodiku i Cvijanovićevoj upućena četiri zahteva, od kojih je prvi da se prekine rad sa članom Predsedništva BiH i predsednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem na izradi zakonskih propisa sa ciljem reformisanja Ustavnog suda BiH, kako je to uređeno Ustavom BiH, i zamene stranih sudija sudijama iz BiH.

Drugi zahtev je da se Dodik odazove Tužilaštvu BiH na razgovor u njihovim postorijama, uprkos njegovoj izraženoj spremnosti da se razgovor obavi u Srpskoj, kao što je to bio slučaj ranije.

Treći zahtev američkih diplomata je da se spreči objavljivanje rezultata referenduma u Službenom glasniku RS, uprkos činjenici da je objavljivanje rezultata zakonska obaveza.

Četvrti zahtev je da se van snage stavi odredba deklaracije SNSD-a od 25. aprila 2015. godine, u kojoj se navodi da će SNSD na referendumu zatražiti mišljenje građana o tome da li Srpska treba da nastavi postojanje u statusu entiteta BiH ukoliko se ne sprovedu reforme sa ciljem vraćanja ustavnih nadležnosti i strukture garantovane ugovorom po osnovu Dejtonskog mirovnog sporazuma.

„Ovi zahtevi američkih zvaničnika i pridružene pretnje u slučaju njihovog neispunjavanja, ne samo da su suprotni osnovnim načelima međunarodnog prava – da jedna strana vlada i njene diplomate ni na koji način ne mogu da se upliću u poslove druge države, nego bi pristajanje na takve zahteve, primoralo predsednika i premijera da prekrše dužnosti koje su preuzeli pod zakletvom, a to je: poštovanje Ustava i zakona Republike i zaštita interesa Srpske i njenih građana“, piše u dopisu.

U zaključku memoranduma upućenog američkim zvaničnicima poručuje se da odnosi između stranih vlada i BiH i njenih entiteta treba da počivaju na poštovanju međunarodnog prava, uključujući i osnovno načelo neuplitanja stranih vlada u unutrašnje poslove suverenih zemalja.

„RS i njeni zvaničnici kreću se u okviru svojih zakonskih prava da menjaju zakone Srpske i zakone na nivou BiH, u legalnim i demokratskim procesima, u nastojanjima da zaštite svoja prava kao strane Dejtonskog mirovnog sporazuma, uključujući i Aneks 4, kojim je utvrđen Ustav BiH.

Strano uplitanje u unutrašnje poslove BiH podriva duh izgradnje konsenzusa i kompromisa, koji su nužni za trajan napredak u svakoj demokratiji – a naročito u višenacionalnoj državi kao što je BiH“, zaključeno je u dopisu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar