U trendu

Lekić: Zakonom zaustavljena izborna reforma

PODGORICA – Lider opozicionog DEMOS-a, Miodrag Lekić, izjavio je da nije slučajno to što je vlada, osam dana pre završetka rada Odbora za izbornu reformu, u skupštinsku proceduru prosledila predlog Zakona o slobodi veroispovesti.

Lekić je u intervjuu za Radio Crne Gore rekao da je to, između ostalog, učinjeno da se zaustavi rad na izbornom zakonodavstvu, na reformama, jer se, kako je rekao, dobro znalo da će predlog da izazove reakcije i da dovede do prekida rada Odbora.

„Vreme uopšte nije slučajno, sve je to u koincideniciji sa glavnom porukom sa kongresa DPS-a gde je njen predsednik saopštio kao glavnu smernicu, ne reforme, ne izborno zakonodavstvo, ne poteze koje traži Evropska unija, već lansiranje crkvenih pitanja. Tako da nemam dilemu da je vladajuća partija u dva navrata doprinela da se zaustavi rad odbora i da ostane sve po starom“, kazao je Lekić.

Podsetio je da je, kako kaže, prva opstrukcija rada Odbora bila hapšenje poslanika opozicionog DF Nebojše Medojevića.

Sve je to kaže Lekić učinjeno, da bi se pažnja javnosti skrenula sa važnih životnih pitanja, sa ekonomskih reformi uz najavu da će sledeća godina biti u znaku identitetskih pitanja.

Ne sporeći da je Odbor za izbornu reformu mogao i morao da učini više lider DEMOS-a poručuje da će se pridružiti ostalima u opoziciji i da zakonski tekstovi sa Odbora za izbornu reformu neće na plenumu dobiti podršku te partije.

Na pitanje da li je rad na reformama izbornih zakona moguće nastaviti i u izbornoj godini, što su osim premijera najavljuju i vladajući poslanici, Lekić je rekao da je to teoretski moguće, ali je istovremeno zapitao ko je zaustavio rad Odbora osam dana pre njegovog završetka.

„Zašto se nije sačekalo da Odbor završi rad pa da počne ovaj scenario? Sve je vrlo svesno urađeno. Rad Odbora je bio ozbiljan pokušaj, iako ne trvdim da bi se završio sa uspehom, ali išlo se ka tome. Još jednom postavljam pitanje ko je to bio nestrpljiv i dao u proceduru zakon za koji se očekivalo da će da podigne tenzije“, ponovio je Lekić.

Kao partija koja se zalaže za dogovor u opoziciji Lekić poručuje da će dati lični doprinos oko eventualnog bojkota izbora koji se sve više pominje u opozicionim krugovima.

„Imajući u vidu značaj tog pitanja, mogućeg bojkota izbora, lično ću dati doprinos, u kapacitetima koje imam, da se pokuša doći do zajedničkog dogovora“, navodi Lekić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.