U trendu

Lideri tri opozicione stranke dogovorili ekspertsku vladu i rad na ulasku Crne Gore u EU

Lideri tri opoziciine stranke koje su osvojile većinu na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori dogovorili su se danas da će raditi na formiranju ekspertske vlade.

Oni će, kako se navodi u njihovom saopštenju, nastaviti da sprovode reforme kako bi Crna Gora ušla u EU, kao i da će raditi na reviziji svih diskriminatorskih zakona medju kojima i spornog Zakona o slobodi veroispovesti.

Sastanak lidera koalicija „Za budućnost Crne Gore“, „Mir je naša nacija“ i „Crno na bijelo“ Zdravka Krivokapića, Alekse Bečića i Dritana Abazovića, održan je danas i dogovoreno je nekoliko principa na kojima će funkcionisati naredna vlast.

Najpre, nova demokratska vlast će odgovorno sprovoditi sve medjunarodno preuzete obaveze.

„Drugo, da će nova demokratska vlast realizovati sve neophodne reforme kako bi Crna Gora u najkraćem mogućem roku pristupila Evropskoj uniji. Treće, da će nova, demokratska vlast biti ekspertska, konstituisana od kadrova koji su stručnjaci iz konkretnih oblasti bez obzira na njihovu političku, versku, nacionalnu ili bilo koju drugu osobenost“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će nova vlast u potpunosti biti posvećena poštovanju Ustava i primeni zakona, uz izmene, dopune i reviziju svih diskriminatorskih zakonskih i podzakonskih akata, uključujući i Zakon o slobodi veroispovesti.

Oni su kazali da, osim toga, pružaju ruke predstavnicima manjinskih naroda sa željom da zajednički grade lepšu i prosperitetniju budućnost Crne Gore.

Demokratska partija socijalista predsednika (DPS) Mila Djukanovića odlazi u opoziciju nakon što su više od trideset godina bili na vlasti.

Tri opozicione stranke – koalicija okupljena oko Demokratskog fronta (DF) koju predvodi do skoro javnosti nepoznati profesor Zdravko Krivokapić, koalicija okupljenja oko Demokratske Crne Gore Alekse Bečića i koalicija oko pokreta URA Dritana Abazovića imaju većinu za formiranje vlasti odnoso 41 od ukupno 81 mandata u parlamentu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.