U trendu

Ministri Jadranske trilaterale o proširenju EU

ZAGREB – Proširenje Evropske unije na jugoistok Evrope, saradnja u sklopu NATO-a i regionalna saradnja, bile su glavne teme 4. sastanka Jadranske trilaterale, koja okuplja Hrvatsku, Albaniju i Crnu Goru, održanom u petak u Zadru na nivou šefova diplomatije, izjavio je hrvatski ministar spoljnih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman.

Na sastanku je kao zemlja gost učestvovala i Republika Severna Makedonija, kako je prošle godine bilo dogovoreno na sastanku u Budvi, javila je sinoć Hina.

Jadranska trilaterala službeno je inaugurisana u februaru 2017. u Splitu u cilju podsticanja sigurnosne i ekonomske saradnje Hrvatske, Albanije i Crne Gore.

„Ovogodišnji sastanak Jadranske trilaterale bio je posvećen najpre proširenju Evropske unije na evropski jugoistok, saradnji u okviru NATO-a i efikasnijoj regionalnoj saradnji“, kazao je Grlić Radman.

Sastanak je održan deset dana pre početka hrvatskog predsedavanja Savetu Evropske unije, pa je i to bila jedna od glavnih tema razgovora.

Grlić Radman je, govorećio prioritetima hrvatskog predsedavanja, istakao da će centralni događaj u tom periodu biti Zagrebački samit 7. maja 2020. na kojem će se okupiti čelnici svih država EU i Zapadnog Balkana.

Grlić Radman rekao je da će Hrvatska uložiti maksimalne napore kako bi se pristupni pregovori sa Albanijom i Severnom Makedonijom otvorili tokom njenog predsedavanja Savetu EU, a očekuje i da će tokom tog perioda doći do daljnjih pomaka u pristupnim pregovorima s Crnom Gorom.

Hrvatska će se, naveo je hrvatski ministar, zauzimati i za napredak svih drugih država jugoistočne Evrope na njihovom evropskom putu, polazeći od načela ispunjavanja kriterijuma i vlastitih zasluga.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.