U trendu

Narod: Petrič u BiH radio na štetu hrvatskog naroda

ZAGREB – Izjava nekadašnjeg visokog predstavnika u BiH, Volfganga Petriča, da je Željko Komšić dobar izbor za hrvatskg člana Predsedništva BiH, izazvala je reakcije u delu hrvatske javnosti, koja se protivi tom izboru, za koji su zaslužni pre svega Bošnjaci, čiju strukturu je u FBiH upravo ojačao ovaj austrijski diplomata.

Portal narod.hr piše da je Petrič, austrijski diplomata, po nacionalnosti Slovenac, koji je dužnost visokog predstavnika u BiH obavljao od 1999. do 2002.

Taj mandat, prema pisanju ovog portala, uključuje i razdoblje velike krize u BiH, obeleženo pokušajem uspostavljanja hrvatske federalne jedinice nakon izbora 2000. godine na kojima su poverenje birača dobile leve političke snage predvođene SDP-om BiH.

Kao zanimljivo se navodi da je Petričev naslednik na toj funkciji Pedi Ešdaun rekao da je po političkom nalogu rukovodio zaštitom i skrivanjem tada haškog begunca Radovana Karadžića.

Portal tvrdi da je Petrič u svom mandatu „ozbiljno kršeći osnovna ljudska i narodna prava jednostrano menjajući Dejtonski sporazum radio na štetu Hrvata jačajući bošnjačku strukturu u Federaciji BiH“.

„Na taj način omogućio je preoblikovanje hrvatsko-bošnjačke federacije u entitet s bošnjačkom dominacijom i ustavnpravnom diskriminacijom Hrvata u FBiH i BiH“, tvrdi portal narod.hr.

Kriza u BiH je, podsećaju, završila nakon trećeg zasedanja Hrvatskog narodnog sabora, 2001. godine, kada je Ante Jelavić smenen s dužnosti hrvatskog člana Predsedništva BiH i predsednika HDZ BiH-a s obrazloženjem da je predvodio donošenje političkih odluka s ciljem osnivanja hrvatske federalne jedinice u BiH kojim je ugroženo ustavno uređenje FBiH i BiH.

Nakon smene Jelavića s mesta predsednika HDZ BiH, Petritsč je jednostrano nametnuo amandmane na Ustave entiteta uobličene na osnovu tzv. Sarajevskog sporazuma o ustavnim promenama koji je u ime Hrvata u BiH potpisao predstavnik prohrvatske Alijanse za promene Krešimir Zubak, a za koji nisu dobili podršku u Parlamentu FBiH od strane hrvatskih političkih stranaka okupljenih oko Hrvatskog narodnog sabora BiH.

Ukidajući mehanizme federalizma izvršio je radikalan udar na ustavnopravni položaj Hrvata i omogućio njihovu diskriminaciju u FBiH i BiH. Navedeni Petritčev radikalni ustavnopravni zahvat smatra se najvećom preprekom ka ostvarenju ustavne i stvarne ravnopravnosti Hrvata u BiH, navodi portal.

Inače, Petrič je od 1977. do 1983. godine bio sekretar austrijskog kancelara Bruna Krajskog, a kao austrijski ambasador u Beogradu od 1997. do 1999. postavljen je za Posebnog izaslanika Europske unije za Kosovo.

Nakon završetka mandata na mestu visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH, Petrič prelazi na funkciju austrijskog ambasadora pri UN u Ženevi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.